Schamschula György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SCHAMSCHULA GYÖRGY (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony ! Tisztelt Ház! A hazai útépítések lelassulása, valamint az új autópályán befizetett autópályadíj kedvezõtlen fogadtatása arra indított, hogy felülvizsgáljuk azt a rendszert, amely kialakult az országban.

Úgy néz ki, hogy többletforrások bevonása szükséges, hogy autópálya- építési programunkat folytatni tudjuk, és ezt a többletforrást nem lehet a magyar lakosságtól várni. A magyar lakosság kedvezõtlenül fogadta, nem preferálja azt a magas díjtételt, amely a koncessziós autópályákon megjelenik, és amely fedezi ezeknek az autópályáknak a kiépítését.

Éppen ezért az az elgondolás merült fel, hogy mint a világ több országában, nálunk is autópályadíjat, illetve közúthasználati díjat kell bevezetni, amelyet elsõsorban a külföldrõl hazánkba jövõ autósok fizetnének meg. Ilyen rendszer mûködik Svájcban, ahol matricás jellel látják el azokat a gépkocsikat, amelyek bemennek az állam területére, és ezért használhatják az adott évben az autópályákat és közútakat.

Az én javaslatom arra irányul, hogy hasonló rendszert vezessünk be Magyarországon is úgy, hogy a magyar lakosság a hazai gépjármû- tulajdonos a gépjármûadóval - vagy másként, vulgárisan nevezve súlyadóval - megváltották ezeket a belépési engedélyeket a magyar közút használatára, tehát õket többletadó nem terhelné, viszont a költségvetési törvény tárgyalásakor a parlamentnek legyen módja meghatározni, hogy milyen nagyságrendben vár el adóbevételt azoktól a gépjármûvektõl, amelyek bejönnek ebbe az országba. Erre vonatkozik az indítvány, amelyet kérem, hogy az Országgyûlés fogadjon el és tárgyaljon meg. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage