Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony! Tisztelt Ház! Bizottságunk még július 19-én foglalkozott ezzel az elõterjesztéssel. Ami ebben érdekes, az az, hogy az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság igen ritkán tárgyal olyan elõterjesztéseket, amelyet a Külügyminisztérium, ill. a külügyminiszter úr jegyzett. El kell mondanom önöknek, hogy noha kárpótlási ügyrõl volt szó, és igen jelentõs és fontos ügyrõl, a bizottsági vita, hogy egészen finoman fogalmazzak, hát enyhén szólva lanyha volt. Annak ellenére, hogy az elõtte való, tehát a bizottsági megtárgyalás elõtti napon Torgyán József képviselõ úr itt a Házban - ha jól emlékszem, egy napirend elõtti felszólalás keretében - igen éles kritikát fogalmazott meg ezzel az egész üggyel kapcsolatban nem is tudom, hogy az üggyel kapcsolatban-e vagy pedig a tervezett kormánylépésekkel kapcsolatban.

Ennek ellenére ennek a felszólalásnak nem volt rezonanciája, tehát nem tükrözõdött a bizottsági vitában. Egyetlen érdemi felvetés volt, ellenzéki bizottsági tag, pontosabban szakértõ részérõl, ez azonban nem magát az elõterjesztést, illetve az abban foglaltakat érintette, hanem a párizsi békeszerzõdés egy másik cikkelyével kapcsolatosan vetett fel néhány dolgot. Ennélfogva tehát a bizottsági vita során egyetlen kritikai megjegyzés, kifogás vagy észrevétel sem hangzott el magával a megoldással, tehát a közalapítványi formával kapcsolatban, nem hangzott el észrevétel, kifogás, felvetés a közalapítványnak átadandó vagyoni körrõl, nem hangzott el olyan észrevétel, hogy a javasolt megoldás más kárpótláshoz képest diszkriminatív lenne. Egyetlen felszólalás sem volt, amelyet az Alkotmánybíróság 1993. márciusi, e tárgyban hozott határozatát kritizálta volna, és senki sem vonta kétségbe, hogy a párizsi békeszerzõdés idevaló passzusait ma is érvényesnek kell tekinteni ebben az ügyben is.

Ezért tehát nem meglepõ, hogy a bizottság két tartózkodás mellett gyakorlatilag egyhangúlag támogatta és általános vitára alkalmasnak ítélte az önök elõtt fekvõ elõterjesztést. Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage