Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Az elõbb elhangzott felszólalással kapcsolatban hadd tegyek két megjegyzést.

Ebben a ciklusban ugyanannak a kormánypártnak a részérõl olyan elõterjesztést történt, amely törvénnyé emelkedett, amelyik a kárpótlási ügyek lezárását a preambulumba emelte. Módom volt akkor módosító javaslattal élni, figyelmeztetve arra az Országgyûlést, hogy mind a német birodalom jogutódjával, mind a Szovjetunió jogutódjával kapcsolatban ebben a kérdéskörben a Magyar Köztársaságnak rendezendõ problémái vannak, és indokolatlannak tartom ilyen határozott kijelentésnek a megtételét. Erre emlékeztetni szeretnék.

A másik, amire fel szeretném hívni a figyelmet, Gellért Kis Gábor elõadásában szó esett arról, hogy az elkobzott zsidó eredetû tulajdon - már nem a tulajdon, hanem a tulajdonosok zsidó eredetérõl volt szó nyilvánvalóan - sorsáért francia és angol haderõ, illetve intézkedõ tényezõk felelõsek. Legyen szabad emlékeztetnem, hogy nem is olyan régen - elég széles körben - szó esett errõl, hogy például a Hatvany- és a Herzog-képgyûjtemények, amelyeknek az értéke - úgy gondolom - minden más ilyen egységnél nagyobb értéket képvisel, a Szovjetunió jogutódának tulajdonában áll, és lehetetlen, hogy a magyar Országgyûlésben, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) e kérdéskörben olyan felszólalás visszhang nélkül maradjon, amelyik ezt mintegy mellõzi. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldali padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage