Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Képviselõ úr, az ön hozzászólását alapjaiban kell visszautasítanom. Ön következetesen és tévedhetetlenül, az egész javaslatot úgy exponálja, mint ami a magyarsággal, a magyarság érdekeivel ellentétes, a magyarság számára hátrányos. Akkor ebbõl az a következtetés adódik, hogy a javaslat által érintettek nem tekinthetõk a magyarság részeinek? A magyarsággal ellentétes érdekeket hordoznak? Ez a gondolatkör nem ismeretlen. Kérem, képviselõ úr, ha ön ezt nem így gondolja, akkor szíveskedjen a parlament nyilvánossága elõtt ezt a gondolatmenetét korrigálni. (Dr. Torgyán József bekiabálása: "Bocsánatot kérek!")

Másodszor, képviselõ úr, ön úgy beszél a kárpótlás lehetõségeirõl és az ön által felvázolt kormányzati teendõkrõl... (Hangos megjegyzések a Kisgazdapárt padsoraiból és dr. Gáspár Miklós részérõl.) Szeretném befejezni a kétperces hozzászólásomat. Mintha a magyar kormánynak korlátlan lehetõségei lennének ezen a téren. Mintha teljesen elszakítva a történelmi konstellációtól, a magyar kormány bármit megtehetne ebben a kérdésben. Itt, most, ez alkalommal - az alkotmánybírósági határozat alapján - egy meghatározott kárpótlási kérdés korrekt, tisztességes lezárásáról van szó. Nem többrõl. Az Alkotmánybíróság a határozatában - kérem, képviselõ úr, szíveskedjék tanulmányozni - kiemelte, hogy miután olyan üldözésnek volt kitéve a zsidóság, hogy a pozitív diszkrimináció nemhogy ellentétes az alkotmánnyal, az alkotmány rendelkezéseivel, hanem kifejezetten jogszerû és alkotmányos, ezért nem értem, hogy milyen alapon vonja ezt ön kétségbe.

Végezetül csak annyit szeretnék elmondani, hogy képviselõ úr, ön szóba hozta a Magyar Szocialista Pártot, a Magyar Szocialista Párt vagyonelszámolását - 1993-ban az elõzõ Országgyûlés elfogadta. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage