Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! Megneveztettem, hát kötelességemnek tartom elmondani, hogy '47-tõl ültem itt valahol az Országgyûlés e pompás helyiségében, ellenzékben szintén, s kötelességemnek tartom megemlíteni, hogy akkor a mai Kereszténydemokrata Néppárt elõdje, a Demokrata Néppárt, amely megnyerte a választásokat, egyetlen párt - tudomásom szerint - az elmúlt félévszázad történetében, hogy egyetlenegy tagja soha meg nem szavazott olyan törvényt, országgyûlési határozatot vagy javaslatot, ami a magyar nép érdekével ellentétes lett volna.

Meg kell jegyeznem még - a késõbbiekben kibõvítem, a két percbe nem fér bele -, hogy a párizsi békeszerzõdés 22. pontjában egy rendkívül fontos megállapítás, amelyek a nagyhatalmak naivitásából - de akkor felelõsség is terheli õket -, valóban adtak pár száz katonának, orosz katonának lehetõséget arra, hogy Magyarországon tartózkodjanak, hogy az ausztriai szovjet övezetben lévõ katonáknak az utánpótlását, pontosabban a közlekedési vonalát biztosítsák.

Errõl majd késõbb óhajtok szólni, ez olyan felelõssége volt az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Kanadának, a többi hatot nem említem meg, de a tárgyalásokban részt vevõ, de nem aláíró Franciaországnak a kötelességét és felelõsségét is, amely valóban összefügg azzal a nagy kártérítéssel, jogos kártérítéssel, amely a magyar államot - és természetesen a magyar polgárokat - érinti.

Most még egy mondatra szeretnék rámutatni, elmondani azt, igenis ki kell emelnünk, azt - minden ilyen kártérítést, ami jogos és etikus -, hogy a magyar népnek ehhez a kártérítéshez lényegében azért nincs köze erkölcsileg és etikailag, mert soha nem lett volna meg a borzalmas kegyetlenségek elkövetése, ha a náci Németország nem szállja meg Magyarországot.

Igenis, Németországnak is van felelõssége Magyarországgal szemben, aki elkövet - vagy az utódjai, vagy pedig az elõdjei követnek

el -, annak anyagi, etikai és politikai felelõssége is van. A

többiekrõl a késõbbiek folyamán szeretnék szólni, de szeretném még

egyszer megjegyezni, szíveskedjenek a KDNP-t - mint nemzetközileg elismert egyetlen keresztény pártot - úgy tekinteni, amely nem szavaz meg, nem támogat olyan törvényeket, amelyek a magyar nép érdekeivel

ellentétesek. Köszönöm szépen. (Taps a Kereszténydemokraták

padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage