Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Kedves Képviselõtársaim! Két megjegyzésem van - pontosító jellegû - a Dornbach képviselõtársam által elmondottakhoz.

Az egyik, hogy azt hiszem, mind õ, mind a külügyi államtitkár úr helytelenül hivatkozik az Alkotmánybíróság azon határozatára, hogy a kormánynak kellett volna '93. december 31-ig megtenni a szükséges intézkedéseket.

Az Alkotmánybíróság határozatának 1. pontja az Országgyûlést jelöli meg jogosultnak - a tárgyi hûség kedvéért.

A másik: annak a vagyonnak a felmérése, az valóban több-kevesebb pontossággal elvégezhetõ, amely a hátrányos helyzetet elõidézõ jogszabályok alkalmazásával keletkezett. Annak a vagyonnak a felmérése azonban, amely a hivatkozott békeszerzõdés 2. pontja alá tartozik, tehát az örökös nélkül meghalt személyek vagyonának a felmérése, nagyon nehéz. Hiszen ebbõl le kell folytatni kétfajta eljárást, vagyis le kellett volna folytatni, egyrészt az élõk utáni, mármint akiknek van örököse, és ebbõl lehet visszakövetkeztetni a meghalt örökös nélküliek vagyonára. Figyelembe kell venni még azt is, hogy akiktõl olyan vagyont vettek el, amelyeket aztán az úgynevezett 2. számú kárpótlási törvény már rendezett.

Ezeknek a figyelembevételével, azért merem ezt nyugodtan mondani, mert akkor, amikor a korábbi kormány bizottsága tárgyalt az érintett szervezetek képviselõivel, a vagyonnak a kiszámítása jelentette az egyik legnagyobb problémát, a jogosultság megállapítása mellett. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage