Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Isépy Tamás a Fidesznek a véleményét is elõadta, hiszen közös vezérszónoklatot mondott el, és ezért - nem ezért, hanem egyébként is tisztem -, hogy megvédelmezzem ezt az álláspontot. Isépy Tamás egy udvarias ember, udvariasan fogalmazott. Én egy kicsit határozottabban szeretném megfogalmazni azt, hogy a kormánykoalíció, a Szabad Demokraták Szövetsége, a Magyar Szocialista Párt és a Külügyminisztériumnak ez a javaslata az azt a célt szolgálja, hogy akadályozza és hátráltassa a zsidókárpótlás megvalósítását.

Ugyanis ez a kötelezettségünk, az Alkotmánybíróság által megszabott kötelezettségünk, és teljes mértékben osztom azt a véleményt, amit Isépy Tamás az elõbbiekben elmondott, hogy morális kötelezettség ennek a problémának a megoldása.

Ezek után a kormánynak nem az a feladata, hogy idõhúzással különbözõ javaslatokat terjesszen ide olyan jellegû felhatalmazásokra, amelyekre egyébként a kormánynak a felhatalmazása megvan, ha felütik az alkotmányt vagy a Házszabályt, akkor ezt mindenféleképpen nyilvánvalóan megtalálják benne, hanem az, hogy terjessze be ide azokat a kárpótlási törvényeket, amelyekrõl dönteni lehet.

Ez az ami hiányzik. Ezzel az akciójával lényegében a két kormánypárt egyszerûen egy látszatot akar kelteni, hogy õ elkötelezett híve a zsidókárpótlás megvalósításának, a valóságban pedig ezt akadályozza. Kérem, ezt a helyzetet szüntessék meg, haladéktalanul terjesszék be azokat a törvényeket, amelyek ténylegesen a megfelelõ kárpótlást szabályozzák. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

(Az elnöki széket G. Nagyné dr. Maczó Ágnes, az Országgyûlés

alelnöke foglalja el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage