Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Az elõbbi kormánynak egy éve volt arra, hogy a tárgyalásokat a nulláról indítsa, és megpróbáljunk konszenzust elérni. Megtehette volna, hogy egy törvényjavaslattal a kérdést megoldja. De ebben az ügyben az volt a tárgyalásunknak a kiindulópontja: megegyezni az érintettekkel, konszenzust elérni. Egy év alatt nem sikerült, de az alapokat oly módon le tudtuk rakni, hogy annak a kormánynak, amelyik '94-ben bejelentette, hogy rövid idõn belül ezt a kérdést megoldja, két év alatt végre sikerült annyit elérni, hogy idejön, és kéri az Országgyûlést, hogy további tárgyalásokat folytathasson.

Én tisztelettel megkédezem államtitkár urat, aki a bizottság tagja: két évig milyen országgyûlési felhatalmazás alapján tárgyalgattak? Hát a tárgyalások folytatásához nem kell országgyûlési felhatalmazás. Az eredményhez kellene, csak az eredmény nincs itt.

Én itt tisztelettel kérdezem államtitkár urat, mert azt mondta, hogy ez a határozati javaslat olyan lényeges elveket tartalmaz, mint részlegesség. Hol van benne szakaszosság? Hol van benne? Ebben a határozati javaslatban errõl egy szó sincsen, államtitkár úr! Akkor nem tetszik ismerni, amilyen határozati javaslatot a kormány beterjesztett.

Ez a határozati javaslat egy alibi határozati javaslat. Erre nagyon jól rámutatott Isépy Tamás képviselõtársam. Az, hogy a kormány létrehozhat egy közalapítványt, senki nem vitatja. Lenne már itt - és ezért mondjuk, hogy hátráltatja az egész kárpótlási kérdést a kormány -, lenne itt ennek a közalapítványnak az alapító okirata. Amirõl lehetne vitatkozni. Egyetlenegy ellenzéki párt sem mondta, hogy ne történjen meg ennek a párizsi békeszerzõdés vonatkozó rendelkezésnek a végrehajtása, csak még a mai napig nem tudjuk, hogy milyen módon.

Abban a tekintetben, hogy belefoglalják a határozati javaslatot - készpénz meg muzeális tárgy -, arról mit lehet vitatkozni? Az a készpénz lehet ötmillió forint, lehet százmillió forint, lehet húszmilliárd forint is. Én azt hiszem, hogy az Országgyûlést ismét komolytalannak tekinti ez a kormány. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage