Isépy Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! Nem lesz két percre szükségem, mert Sepsey Tamás, aki szintén tagja volt a bizottságnak elmondta, hogy egy év alatt 18 szervezettel kellett tárgyalnia, 18 szervezet között egyeztetni, hogy ki jelöl majd az intézõbizottságba, s annak alapján szeretném rögzíteni, hogy a megoldásban, hogy az alap jön létre, vagy közalapítvány jön létre, ebbõl semmi probléma nincs. Létre kell hozni. Csak a tartalmát kellene ismerni.

Ami pedig a megkérdõjelezett - már elment Bársony képviselõ - hozzáállásomat illeti, meg kell kérdezni a tárgyalópartnerektõl, hogy milyen erõszakosan törekedtünk a konszenzus létrehozására, milyen erõszakosan próbáltunk egyezséget teremteni az egymással vitázó szervezetek között, hogy kijelölhessem majd az intézõbizottságba, és végig azt hangoztattuk a tárgyalások folyamán is, hogy tessenek, itt van a kutatási lehetõség, a vagyontömeget tessenek megpróbálni.

Én a harcos - egyesek szerint már nem is harcos - opportunizmusom jegyében azt a javaslatot is megtettem, hogy nem fogjuk kérni a hagyatéki eljárásnak a lefolytatását, mert az ismeretlen örökösök vonatkozásában legalább - ezt jogászok tudják -, legalább három év egy hagyatéki eljárás lefolytatása hiretményi idézéssel.

Próbálják az adatokat összegezni, és akkor egyeztetünk. Tehát ilyen körülmények között azt mondani, hogy az ellenzék negatívan áll hozzá. Nem állunk hozzá negatívan. A problémát igen is fontosnak tartjuk, de megoldást szeretnénk. Ez nem megoldás, egy tartalmatlan, közalapítványi alap létrehozásához, a szándékhoz kérni az Országgyûlés hozzájárulását.

Ami pedig a parlamentarizmust illeti, hogy akkor semmit se kellene idehozni, nem, itt az indokolást tessenek elolvasni. Teljes társadalom konszenzust kér. A társadalmi konszenzust tudtuk volna biztosítani a magyar-román alapszerzõdés ügyében, egyéb törvényjavaslatok ügyében is tudnánk biztosítani. Itt is tudnánk biztosítani a konszenzust, de a sötétséggel konszenzust csinálni, nem tudom, mihez adom a konszenzust. Mihez? Egy közalapítványhoz? Aminek az alapító okiratát nem ismerem? Hol lehet ezzel konszenzust kötni? Tartalmi kérdésben lehet konszenzust kötni. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage