Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL (MSZP): Köszönöm szépen. Az imént elhangzottakkal kapcsolatban, ha tárgyszerûek akarunk lenni, akkor a következõ mondható mindenfajta különösebb felhang nélkül. Ezek a tárgyalások évek óta folynak, ez az egész ügy tényleg tüske a Magyar Köztársaság körme alatt. Ami a dologhoz tartozik, az az, hogy mindenki tudta, hogy háromféle megoldás létezik, ezek közül kettõ az, ami kombinációba kerül.

Amikor a tárgyalások elkezdõdtek, akkor az egyik megoldás mentén folytak ezek, nevezetesen a tárgyalásos megállapodás címû verzióról derült ki, hogy nem tartható. Hogy az a megoldás - nem akarok most belemenni két perc alatt, hogy ez mit jelent - nem tartható, azt nem lehet keresztülvinni. Itt nem a kormányok rosszakaratán, idõhúzó taktikáján múlott a dolog, hanem kiderült, egészen a legutóbbi idõben derült ki, hogy az nem tartható, és akkor teljesen újabb vágányon indult el a dolog.

A mai sajtó tele van ezzel az üggyel, abból lehet látni, hogy körülbelül hogyan is néz ki ez a történet. A történet úgy néz ki, hogy az érintett szervezetekkel végre abban konszenzust lehetett teremteni, hogy ez a közalapítványi forma a megoldás kulcsa.

Pillanatnyilag - legjobb tudomásom szerint - az ügy itt tart, és a kormány számára természetesen felvetõdött a dilemma, hogy akkor most ezt a közalapítványt - amelynek a létében, és még néhány sarokpontjában született konszenzus - ki hozza létre. Az Országgyûlés vagy a kormány. Én - amennyire tájékozódtam az ügyben - azt látom, hogy mind a két megoldásnak vannak elõnyei és hátrányai, és mind a két megoldás, bármelyiket is választotta volna a kormányzat, az ellenzék részérõl nyilvánvalóan kritikát kapott volna. De ez így helyes. A kormányzat, ahogy én látom, egy közbensõ megoldást választott, nevezetesen azt, hogy elérkezett az ügy ehhez a ponthoz, a kormány, amit egyáltalán ide lehet hozni, idehozott, és kérte éppen az ügy horderejénél fogva ennek az országgyûlési megerõsítését. Még egyet. Nem az elsõ eset, hogy ilyen típusú ügy ide került. Én most nem a román-magyar alapszerzõdésre gondolok... (Taps)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage