Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR SZABÓ IVÁN (MDNP): Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Nem szándékoztam ebbe az áldatlan vitába bekapcsolódni, és azt hiszem, ma már világosan látszik, hogy ez a fajta vitarendszer - amit itt a parlamentben szeretnénk meghonosítani a vezérszónoki rendszer helyett - hova vezet, a konzekvenciája. Nem szerettem volna, csak azért szólok, mert erõs az érzésem, hogy a kétórás Ház-zárásig már semmiképpen nem kerülök szóhoz, ezért ebben a konkrét szakaszban egy dolgot kell észrevételeznem.

Valóban az, amit Sepsey Tamás képviselõtársam is mondott, erõs az érzésem, hogy a kormány jelen lévõ képviselõi nem olvasták el, hogy mirõl szól az országgyûlési határozat. Hát világos, hogy ebben egy árva mukk sincs a konkrét megoldásról, semmiféle szakaszosságról, semmirõl, ezzel szemben egy mondat, kihagyom a bõvítményeket : "...felhatalmazza a kormányt, hogy tárgyalásokat folytasson az érintett szervezetek képviselõivel." Hát kérem, ilyen üresjáratot még életemben nem hallottam ebben a parlamentben. Ki gátolta meg a kormányt, hogy bárkivel tárgyalásokat folytasson? Hát egész egyszerûen nevetséges, nincs semmi kifogásunk ellene, de hát akkor most minden héten kapunk egy országgyûlési határozatot, hogy tárgyalást folytassunk ezzel vagy azzal vagy amazzal, miért kell ehhez országgyûlési határozat? Amirõl viszont az elõttem szóló is szólt, és a többiek is. El kell dönteni, hogy az a bizonyos közalapítvány kormányzati közalapítvány-e, vagy parlament által létrehozott közalapítvány.

(13.10)

Ha kormányzati közalapítvány, akkor fölösleges a parlament elõzetes egyetértése ahhoz, hogy a kormány saját hatáskörében ilyet létrehozzon. Ha viszont parlamenti közalapítvány, és az 1. pont úgy marad, ahogy marad, akkor viszont a 3. pontot kell kiegészíteni azzal, hogy ne csak a törvényjavaslatokat, hanem ennek a létrehozandó közalapítványnak az alapító okiratát is hozza a Ház elé itt a parlament, és akkor parlamenti közalapítvány lesz. Egész egyszerûen az (1) és a (3) bekezdés meg egymással nincs összhangban. Én tehát azt szeretném, hogy ezekben az ügyekben világosan lássunk, és a magunk részérõl, ha ez így fog folytatódni, ilyen értelmû módosító indítványokat fogunk beadni a javaslathoz. Nehogy a végén a két szék közt a pad alatt maradjon a parlament egy üres biankóval, ahogy ezt Isépy Tamás mondta. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage