Bársony András Tartalom Elõzõ Következõ

BÁRSONY ANDRÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Én úgy gondolom, a viták ezen szakaszában, hogy nem az a kérdés, hogy ennek a vitának a hangneme milyen, hanem hogy a vita lezárása után a határozatok meghozatalakor kikerül-e egy olyan dokumentum az Országgyûlés munkája eredményeképpen, amely közelebb visz a probléma megoldásához.

Elõfordul a parlamentarizmus során olyan helyzet, amikor a kormánypártok megoldása esetleg rosszabb, mint az, amit az ellenzék ajánl. Ha a tisztelt ellenzék úgy gondolja, hogy abban a kérdésben, amelyben egyébként rossz törvényalkotói munka - de ez mindannyiunkkal elõfordul, ezen az oldalon is, a túloldalon is, ezt mutatja a korábbi és a mostani alkotmánybírósági határozatok tömkelege -, szóval, amikor a kormányzati munka eredményeképpen elõször nem megy át valami az Alkotmánybíróságon, vagy megkontrázódik, bocsánatot kérek a profán kifejezésért, majd pedig a ciklus hátralévõ részében nem születik érdemi megoldás a kérdésben, azt követõen a következõ kormányra marad a probléma megoldása, amely idehoz, megengedem, egy felemás megoldást az ellenzék véleménye szerint, akkor ha ez a javaslat rossz, és ha ezúttal a kormánypárti javaslatok rosszak, akkor én úgy gondolom, hogy a részletes vita pontosan azért lesz nagyon érdekes, mert egy csomó olyan javaslat fog elõkerülni, amely megoldja ezt a problémát, amely megoldhatta volna ezt a problémát persze már két évvel ezelõtt is, aminek következtében valóban nagyon jó és eredményes dokumentum, és elsõsorban az érdekeltek érdekeit szolgáló dokumentum fog kikerülni.

(13.30)

Félek azonban, hogy az ilyen utólagos megvilágosodottság pusztán azt jelzi, hogy a problémát igazából akkor nem akarták az illetõk megoldani, amikor lehetõségük lett volna a problémát a saját hatalmi pozíciójukból megoldani. Utóbb pedig nem marad más hátra, mint inkább arra rámutatni, hogy ha akkor nem akartuk megoldani, most meg szeretnénk megakadályozni a probléma reális megoldását, akkor azt milyen módszerekkel lehet. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage