Gellért Kis Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Amit Torgyán József korábban mondott, és Bársony András reagált rá, voltaképpen folytatás. Itt a frakcióvezetõ úr korábban elmondott szavaira Vastagh Pál igazságügyi miniszter reflektált meglehetõsen indignálódva, visszautasítva azt, hogy a frakcióvezetõ úr úgy tesz, mint hogyha a zsidóság nem lett volna annak idején a magyar állam, a magyar nemzet része.

Frakcióvezetõ úr ezt visszautasította. Most elkövette ugyanazt a hibát, de szeretném akkor itt, most fölidézni azt a szövegrészt, amely az ügy szempontjából döntõ. A felszólalása elsõ bekezdésérõl van szó: "A Független Kisgazdapárt álláspontja eltér a kormányzati elõterjesztéstõl, a párizsi békeszerzõdés 27. cikkely (2) bekezdésének végrehajtásával kapcsolatban. Mert noha abból a ténybõl indul ki, hogy valóban a magyarságnak és Magyarországnak a zsidósággal kapcsolatban vannak erkölcsi és törvényes kötelezettségei is, de úgy gondoljuk, hogy ugyanakkor nemcsak a párizsi békeszerzõdés 1. cikkelyének (1) bekezdését kell végrehajtani, hanem a párizsi békeszerzõdés, az 42 cikkelybõl és 6 mellékletbõl áll, és annak valamennyi rendelékezését be kell tartani.

Nevezetesen nemcsak a magyarságra hátrányos, hanem a magyarságra elõnyös rendelkezéseit is, és elfogadhatatlan az a megközelítés, hogy csak a magyarságra hátrányos rendelkezéseket tárgyalja a Ház."

Kérem szépen, aki tud szöveget olvasni, hallgatni - és ez történt - , annak számára egyértelmû, hogy itt a kárpótlandók körét a frakcióvezetõ úr elõadásában kizárta a magyar nemzetébõl, mert szembeállította azzal. Tehát az igazságügyi miniszternek igaza volt, miként igaza volt Bársony Andrásnak is akkor, amikor ezt az összevetést - amelyet a frakcióvezetõ úr az imént megtett - visszautasította.

Végezetül, ugyancsak a korábbi felszólalására. Hogy a pártoknak vagy az MSZP-nek a jogelõdjei szempontjából minõ felelõssége volna. Soha nem mondta közülünk senki, hogy az államosítások törvényesek voltak. Nem voltak azok. Sem az 1948-as, sem a '49-es államosítások nem voltak törvényesek. Ezek egyébként (Az elnök kikapcsolta a képviselõ mikrofonját.) ...a bizottság elnökeként nem vagyok idõkerethez kötve.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage