Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Országgyûlés! Ma délután az ellenzéki pártok frakciói közös nyilatkozatot fogadtak el. Engedjék meg, hogy ezt felolvassam.

"A mai délelõtt folyamán az MSZP-SZDSZ kormány nevében Horn Gyula miniszterelnök Temesváron aláírta a román-magyar alapszerzõdést. Ezzel kapcsolatban a Kisgazdapárt, a KDNP, a Fidesz, az MDF és a Néppárt parlamenti frakciója a következõket állapítják meg. A jelenlegi kormány, a parlamenti ellenzék és a határon túli magyarság fenntartásai ellenére írta alá a magyar- román alapszerzõdést. A szerzõdést támogató MSZP és SZDSZ eltértek a júliusi magyar-magyar közös nyilatkozat betûjétõl és szellemétõl. Frakciónk szerint, frakcióink szerint abban a nem kívánt esetben, ha a romániai magyarság helyzete tovább romlik, az kizárólag a Horn-kormány és a román kormány felelõssége lesz. Álláspontunk szerint nagy a kockázata annak, hogy az aláírt alapszerzõdés a Magyarország és Románia közötti viszony romlásához vezet. Ezt okkal állíthatjuk, hiszen mögöttünk áll az 1995. márciusában aláírt magyar- szlovák alapszerzõdés másfél éves tapasztalata. Magyarország és Szlovákia viszonya alapszerzõdésünk óta nemhogy javult volna, hanem látványosan megromlott. Sajnos, újabban Kárpátalján is vannak aggasztó jelek.

A magyar kormány figyelmen kívül hagyja a határokon túli magyarok érdekeit és képtelen megfelelõ jószomszédi viszonyt kialakítani a szomszédos országokkal. Ez a tény ronthatja Magyarország és a térség stabilitását, és ez beláthatatlan következményekkel járhat. Az aláírás utáni helyzet teendõinek felmérésére az ellenzéki frakciók javasolják, hogy a parlament külügyi bizottsága hívja össze az újabb magyar-magyar csúcsot. Annak ellenére, hogy az MSZP-SZDSZ parlamenti többség a külpolitikai konszenzust felrúgta, a magyar ellenzéki pártok leszögezik: szükség van a magyar és a román nép megbékélésére, a romániai magyarság helyzetének javításához további eszközök keresésére. (Az elnök a pohara kocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Mivel számunkra az erdélyi magyarság is a magyar nemzet szerves részét képezi, ezért fel fogunk használni minden alkotmányos eszközt a jövõben is arra, hogy segítsük a határokon túli magyarok jogainak érvényesülését." Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage