Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A kétezer milliárd forintot meghaladó pénzügyi tranzakciót a 9 Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja több okból is nemcsak elfogadhatatlannak, de következményeiben elviselhetetlennek is minõsíti.

Mirõl van is szó? Amint az ismertté vált, az utóbbi napokban a médiák hírt adtak arról, hogy nagy hirtelen a szürke ködbõl felbukkant itt egy olyan, 2000 milliárdot is meghaladó belsõ adósság, amelyrõl eddig nem lehetett hallani, amint azt Medgyessy pénzügyminiszter úr kifejezésre juttatta, a könyveinkben eddig nem jelent meg.

(15.40)

Most már tudjuk, hogy megjelent, és a Független Kisgazdapárt azt is tudja, hogy mi van e mögött. E mögött a kormánynak az a dilettáns csõdpolitikája van, amelyet a Független Kisgazdapárt már kezdettõl jól látott, és többször én magam személyesen is felhívtam rá az igen tisztelt Ház figyelmét, és az ország közvéleményének a figyelmét is, hogy az állandó forintleértékelések nemcsak egy olyan terhet jelentenek a lakosságra, amely az infláció kormány általi gerjesztésébõl fakad, hanem a most megjelent, 2000 milliárd forintot meghaladó adósság és a továbbá is felhalmozandó ilyen adósság a forintleértékelés kapcsán a teljes gazdaságunkat ellehetetleníti.

Az a megoldási mód, amelyet a kormány kilátásba helyezett, és amelyet mintegy szondaként, léggömbszerûen felbocsátottak, nevezetesen, hogy itt tulajdonképpen egy technikai megoldásról van szó, mert hiszen a Nemzeti Banknál lévõ 2000 milliárd forintos adósságot átkönyvelik a költségvetésre - ez nem így van. E mögött a Kisgazdapárt megítélése szerint rendkívül szomorú és egyben olyan szándékok húzódnak meg, amelyekkel semmiképpen sem lehet egyetérteni.

Az egyik oldalon felmerül az a kérdés, hogy a Nemzeti Bank nyilvánvalóan el akar tüntetni olyan veszteségeket, amelyek pazarló, felelõtlen gazdálkodásából fakadnak. Hogy ez mennyire így van, hadd utaljak arra, hogy beterjesztettem a közelmúltban egy olyan határozati javaslatot, amelybõl kitûnik, hogy '94-ben a Nemzeti Bank nyeresége 40 milliárd forint volt, '95-ben a 40 milliárd nyereség lecsökkent 5 milliárdra. Ebben az évben pedig a nyereség helyett veszteség lesz, mégpedig nem is kevés, 60 usque 80 milliárd forint veszteség. Ez világosan mutatja, hogy milyen csõdpolitikát folytat a Nemzeti Bank.

De hadd mutassak rá arra, hogy amikor a nemzeti értékeink legjavát, az energiaszektort privatizálta a kormány az ellenzék tiltakozása ellenére, akkor az energiaszektor privatizálása kapcsán felmerült, hogy azért van erre szükség, mert hiszen itt olyan pénzügyi tranzakciókat fog a kormányzat a '95- ben befolyt 419 milliárd forintból véghezvinni, amelynek következményeként a kamatok csökkenni fognak.

Nos, most én hadd hívjam fel a Ház figyelmét és a közvélemény figyelmét arra a szomorú tényre, hogy hiába vesztegették el a nemzeti vagyon legértékesebb egyedeit az energiaprivatizációk, engergiaszektor privatizációja kapcsán, a kamatteher föl fog emelkedni sok száz milliárd forinttal. A Független Kisgazdapárt számításai szerint 700-800 milliárd forint körülire fog ugrani a kamatteher ennek a szerencsétlen pénzügyi intézkedéssornak a következtében.

A Független Kisgazdapárt álláspontja szerint ilyen módon hiába igyekszik az egész ország dolgozni, tenni valamit az ország talpra állításáért, ha egy szûk, intézkedésre jogosult csoport az ország lakosságának valamennyi erõfeszítését kontrakarírozza, ellehetetleníti. Ezért hívom fel ismételten önöket, mondjanak le, távozzanak, ne tegyék tönkre az országot. Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage