Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim!

(19.20)

Egyetértünk az elõterjesztõk azon megállapításával, amely szerint ezt a problémát csak a parlament és a kormány együttesen, több szinten tudja megfelelõen szabályozni és kezelni. Úgy vélem, hogy az önkormányzati bizottság általános vitára való alkalmasságot vizsgáló ülésén már azon véleményünket ki is fejtettük, hogy az elõterjesztést támogatni kívánjuk.

Fontosnak tartjuk továbbá, hogy valóban törvényi szinten kerüljön szabályozásra ez a kérdés. Egyrészt azért, mert valóban a társadalom legszélesebb köreit érinti, másrészt pedig az elmúlt évek sajnálatos eseményei azt bizonyítják, hogy nem elégséges a jelenlegi szabályozás, nem elégséges a jelenlegi szabályozási szint. Egyrészt nincs elég visszatartó ereje, másrészt pedig nem szolgálja megfelelõen a megelõzést sem.

Támogatjuk továbbá az elõterjesztést, mert olyan kérdés szabályozásáról van szó, amely valóban a közbiztonságot, a személyi és vagyonbiztonságot érinti, és mert biztosítja a határozott, egyértelmû és szigorúbb fellépés törvényi feltételeit.

A támogatáson kívül javasoljuk azonban, hogy a törvény szövegében egyértelmûen nyerjen megfogalmazást, hogy a kutyaviadalok és a veszélyes kutyákkal szembeni védekezés állami feladat. Támogatjuk változatlanul a két nevesített fajta: a pitbull és a ban dog és ezek keverékeinek tilalmát, és hogy a szabály ezekre a fajtákra az ivartalanítást mondja ki, ezzel mintegy biztosítva a természetes úton való kipusztulását ezeknek a kutyáknak.

Mint ahogy az elõterjesztõ képviselõnõ is többször említette, mi is nagyon fontosnak tartjuk, hogy a törvényalkotással egyidejûleg alacsonyabb szintû jogszabályok is szülessenek meg - adott esetben kormányrendelet -, ezzel mintegy felkészítve a közigazgatási apparátust, hogy az elõterjesztõ által megfogalmazottak végrehajtása is biztosítva legyen.

Ismét csak hivatkozni tudok az elõterjesztõ által elmondottakra, mely szerint javasoljuk, hogy az egyéb garanciális szabályok, így például a tulajdonjoggal kapcsolatos korlátozó rendelkezések, az adatvédelmi törvénnyel való összhang, valamint az államigazgatási eljárás általános szabályaitól való eltérés lehetõsége is nyerjen megfogalmazást a törvényben.

Támogatjuk a Btk. módosítására vonatkozó szándékot is. Ugyanakkor hangsúlyozni szeretnénk, hogy nem a büntetõjog érvényesítése az elsõdleges, hanem az államigazgatásnak, s ezen belül is az állatorvosi hatósági közremûködésnek kell biztosítania a törvény végrehajtását. Mondhatnám azt is, hogy biztosíthatom az elõterjesztést, de talán úgy pontosabb a megfogalmazás, hogy természetesen a rendõrhatóság a maga ellenõrzési, felügyeleti és rendészeti jogkörével érvényt fog szerezni a szabályoknak, ugyanakkor javasoljuk, hogy a veszélyes kutya tartásának engedélyezését jegyzõi hatáskörbe utaljuk.

Tekintettel arra, hogy valóban fontosnak tartjuk hogy egy hétpárti egyeztetés még megelõzze a parlamenti munka második lépcsõjét, ezért én indítványozom, hogy az általános vita ne kerüljön most lezárásra, hisz pont az elõterjesztõ javasolta, hogy szerdán még egy hétpárti egyeztetésre kerüljön sor. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage