Pozsgai Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

POZSGAI BALÁZS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim, beterjesztõ Képviselõ Asszony! Valóban közös akarattal került a parlament elé ez a törvény, és nem is kívántam szólni. De mégis egypár mondatot el kell azzal kapcsolatban mondani, hogy önmagában, amikor elõször találkoztunk ezzel a törvénytervezettel, elég komoly aggályaink voltak, épp a megfogalmazásai miatt.

Azonban a belsõ egyeztetések során - amelyet a Belügyminisztériummal, de egymás között is végeztünk - úgy ítéltük meg, hogy ez a törvény módosító indítványokkal helyrehozható. Mert azok a jogos aggályok, amelyeket Tímár képviselõ úr is felvetett, valóban létezõ dolgok. Mert itt nem csak egy kutyáról, vagy két kutyáról van szó. Itt lehetne a sort folytatni több olyan ebbel, amely önmagában veszélyesnek minõsíthetõ.

De azt hiszem, ebben a törvényben a beterjesztõ szándéka is az volt, és a kormány szándéka is az, hogy külön kiemelten foglalkozzunk azokkal az ebekkel, amelyeket alapvetõen arra a célra tenyésztettek ki, tehát genetikailag tettek olyanná, hogy a harcképességük, a harci ellenálló képességük és erejük alkalmassá tegye õket egy másik kutyafaj legyõzésére, de alkalmassá tegye õket adott esetben más állatok legyõzésére is.

(19.30)

Mi úgy ítéljük meg, hogy e törvénymódosító indítványokkal olyan törvénnyé tehetõ, amely mind az ebtenyésztõk részére, de más, a kutyát éppenséggel nem szeretõ állampolgárok részére is elfogadhatóvá válik, javítva ezzel az állampolgárok e téren meglévõ bizonytalanságérzetét, tehát fokozva az állampolgári biztonságérzetet. A gondot abban látjuk, hogy amennyiben ez a vita ma általánosan lezárásra kerülne, a módosító indítványok miatt hiányok lennének, és ezért kérjük, hogy ne záródjon le az általános vita e témakörben. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage