Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Urak! Örülök, hogy nemcsak a Földmûvelésügyi Minisztérium, hanem a pénzügyi kormányzat államtitkára is megtisztelte a hozzászólásomat, mert én nemcsak a Földmûvelésügyi Minisztériumnak címezném azokat a gondolatokat, hanem az egész kormánynak, azon belül is elsõsorban a csökkenõ agrártámogatások témájában a pénzügyi kormányzatnak. Horn Gyula miniszterelnök úr augusztus 30-án, Gödöllõn, az OMÉK megnyitóján megnyitóbeszédében a következõket jelentette ki: A mezõgazdaság ügye össztársadalmi ügy, az ágazatot nem visszafejleszteni kell - mondja Horn Gyula -, hanem támogatni. Ennek megfelelõen a költségvetésbõl többletforrást biztosítanak támogatásként.

Sajnos, a gyakorlat ezzel ellentétes. A Pénzügyminisztérium javaslata, tervezete szerint 81-82-83 milliárd forint agrártámogatás lenne jövõre, a '97-es évben.

(8.40)

A Pénzügyminisztérium 99-101 milliárd forintot tervez. Az érdekképviseletek és a Magyar Agrárkamara az infláció hatásainak kiküszöbölésére minimum 120-130 milliárd forintos agrártámogatást követel, hisz az infláció hatásait csak így lehetne kiküszöbölni. Mi, Független Kisgazdapárt tagjai is azt mondjuk, hogy ha ezt a reálértéket, ami idén volt és az is kevés, hisz minden termelõ gazdaember tudja, hogy milyen kevés volt idén is az agrártámogatás, legkevesebb 130 milliárd forintra lenne szükség.

Aktualitását a hozzászólásomnak a következõ adja: Most az õszi vetések ideje elkezdõdik, õszi árpa. Ha 5 milliárd forinttal segítené a kormányzat - mondjuk, hogy minden talajba fémzárolt õszi búza, õszi árpa, vetõmag kerüljön. Egy más kérdés, hogy a mûtrágyát - hiába van mûtrágya - nem tudják megvenni, a gazdák többsége nem tudja megvenni a drágaság miatt. De ha mondjuk egy 5 milliárd forintot be tudnánk invesztálni most, hogy fémzárolt vetõmaggal történjen a vetés - ami, megjegyzem, a '30-as évekig a Horthy-Magyarországon általános volt, ma körülbelül kétharmada a vetéseknek és nem fémzárolt vetõmagból történt -, akkor ez a beinvesztált 5 milliárd forint jövõre plusz 30-40 milliárd forintot jelentene a termésben. Ugye, ez nemcsak a növénytermesztés nyereségét hozná elõ, hanem az árubõség, a gabonabõség miatt az állattenyésztést is javítaná, hisz az állattenyésztés van a legnehezebb helyzetben most, hisz a nagyon drága, az állattenyésztés számára drága abrakárak miatt nem tudnak nyereségesen termelni, és ezért csökkent felére a baromfi, a sertés, szarvasmarha, és fõleg az abrakfogyasztó ágazatok.

A következõt tudjuk elmondani. Itt most a kormányzatnak lehetõsége lenne konkrét intézkedést tenni, és ehhez meg kellene találni az erõforrásokat. Kérem, idén is több mint 80 milliárd, sõt ha a tavalyi áthúzódó támogatásokat, az átcsoportosítást nézzük, akkor közel 95 milliárd forint lesz idén az a támogatás, amelyet a tavalyról áthúzódó támogatásokkal együtt ad a mezõgazdasági kormányzat. De ezt kevésnek tartjuk, mert a jövõ évi kenyér, a jövõ évi élelmiszerárak megalapozása nem oldódik meg, mert most nem segíti a termelõket, a gazdákat a tisztelt mezõgazdasági kormányzat.

A másik kérdés a szociális kérdés. Nem a földmûvelésügyi miniszter úrnak kellene naponta megszólalni, mint amikor aratás után a kenyérár- ügyben megszólalt, hanem a tisztelt népjóléti miniszter úrnak. Hisz a Földmûvelésügyi Minisztériumnak minden országban az a kötelessége, hogy a gazdákat, a termelõket védje. A termelõk nem voltak idén sem megfizetve a gabonaárakban és kérem, ez csak egy mesterséges hisztéria volt, hogy próbáltak rámutogatni, hogy most a termelõk milyen jól jártak a gabonaárakkal. Nem jártak jól. Kérem, az alapvetõ élelmiszereknél kellene - hús, kenyér, tejnél -, hogy igenis a népjóléti kormányzat, az egész kormány dolgozzon ki olyan koncepciót, amit egy gazdag amerikai nem szégyell, akár az iskolatej, akár a különbözõ természetbeni juttatásokban, igenis, hogy a belföldi fogyasztás ne felére csökkenjen - mint sajnos, ahogy lecsökkent az utóbbi években -, hanem szociális ügyekben kellene végre megszólalni a népjóléti miniszternek és az egész kormánynak.

Tehát mi ezt kérjük a tisztelt kormányzattól, hogy erre dolgozzon ki koncepciót, és a halaszthatatlan az volt a hozzászólásomban, hogy nem amikor már beterjesztik a költségvetési törvényt, hanem még most, a kormányüléseken a kormány-elõterjesztés már úgy történjen a parlament elé, hogy ez a koncepció érvényesüljön.

Még egy gondolatot engedjenek meg. Az Európai Unióba való belépéskor, amikor belépünk, az a termelési szint lesz a bázis. Utána már soha nem tudunk elõbbre jutni. Tehát a mezõgazdasági kormányzatnak és az egész nemzetgazdaságnak érdeke, hogy most igenis nõjön a termelés jövõre, segítse a termelést a tisztelt kormányzat - nemcsak az FM, hanem a Pénzügyminisztérium is -, és hogy ezáltal nõjön a termelés, hogy az a bázis, amikor belépünk az Európai Unióba, ahhoz megfelelõ legyen, hogy a következõ évtizedekre is a gazdák, a falusi munkanélküliség ne nõjön, hanem csökkenjen. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage