Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! A kormány igenis támogatja, minden törvényes, ésszerû, lehetséges eszközzel a két magyar autógyárat, úgy mint általában a magyar termelést és a kormány számára rendkívül sajnálatos, hogy egyikük sem tudott versenyképes ajánlatot tenni.

Ami a Suzukit illeti, ezt megilleti az a 10 százalékos árversenyelõny, amelyet a közbeszerzési törvény 59. §-a ír elõ arra az esetre, hogyha a terméknek több mint a felét Magyarországon állították elõ. A Suzuki ajánlata ezzel az elõnnyel együtt sem volt versenyképes. Így is, ezzel együtt is a konkurens ajánlat jobb volt. Nem tudok arról, hogy a közbeszerzési törvény tárgyalása során ön vagy bárki más javasolta volna, hogy ennél még nagyobb mértékû elõnyt adjunk a belföldi szállítóknak. A belföldi szállítók elõnye korlátlan mértékû semmi esetre sem lehet.

A másik, az Opel-ügyben: a közbeszerzési törvény 46. §-a szerint nem tehet ajánlatot az, aki ellen versenyfelügyeleti határozatot hoztak öt éven belüli ügyben. Tudomásunk van arról, hogy ezt a törvényt az Opel meg kívánja támadni az Alkotmánybíróság elõtt. Amíg azonban nincs errõl döntés az Alkotmánybíróság részérõl, addig a tendernek a Miniszterelnöki Hivatal által kinevezett bírálóbizottsága nem tehetett mást, mint hogy alkalmazta a hatályos törvényt.

(8.50)

Hozzá kell tennem, hogy az Opel ajánlata e nélkül sem lett volna - sajnos ugyancsak nem lett volna - versenyképes. A közbeszerzési törvény szerint, amelyiknél - ismétlem még egyszer - nagyobb mértékû elõnyt nem tudok, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) hogy bárki javasolt volna a belföldi termelõk számára. Ezeknek az autógyáraknak a tendervesztése rendkívül sajnálatos tény, de a szabályokat tudomásul kell venni, azokat a szabályokat, amelyeket ez az Országgyûlés alkotott. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage