Kertész István Tartalom Elõzõ Következõ

KERTÉSZ ISTVÁN, a számvevõszéki bizottság elõadója: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Asszony! Az Országgyûlés számvevõszéki bizottsága 1996. szeptember 11-i ülésén megtárgyalta a kormány T/2825. számú törvényjavaslatát, a Magyar Köztársaság 1995. évi költségvetésének végrehajtásáról és az Állami Számvevõszék által a zárszámadás ellenõrzésérõl a már szokásos alapossággal elkészített 2825/1. számú jelentést, mely nélkül nekünk, képviselõknek a zárszámadás szakmailag korrekt feldolgozása szinte lehetetlen lenne.

A rövid vita, amely az általános vitára való alkalmasság vizsgálatára korlátozódott, három területre összpontosult. Ellenzéki képviselõtársaim felvetették, hogy lehet-e az elõterjesztést úgy tárgyalni, hogy az Állami Számvevõszék jelentésére a pénzügyminisztériumi kiegészítõ, indokoló, vitatkozó, utólag átadott, a törvények szerint sem kötelezõ, de kétségkívül a megítélést befolyásoló tájékoztatója, amely 2825/17. számon rendelkezésünkre áll, idõben nem volt alkalmas áttekintésre, nem volt a kezünkben.

(10.00)

Az Állami Számvevõszék a törvényjavaslat véleményezése kapcsán számot ad némi javulásról, illetve az észlelt hiányosságok kiküszöbölésére való törekvésekrõl a korábbi évekhez képest. Ugyanakkor az Állami Számvevõszék megállapítja, hogy számos területen ugyanazok a hibák, hiányosságok rendre megismétlõdnek. A bizottság éppen ezért is fontosnak tartja körültekintõen tanulmányozni az Állami Számvevõszék által megfogalmazott javaslatokat, különös tekintettel a módosító indítványokra tett kezdeményezésekre.

Az Állami Számvevõszék a költségvetés részösszegeit és végösszegeit jóváhagyta. A központi költségvetési szervek és intézmények egyenként is jelentõs vagyonnal, ingatlannal, befektetésekkel, eszközökkel rendelkeznek. Ezek racionális kezelése központi nyilvántartás, koordináció esetén feltehetõleg hatékonyabb lenne. A bizottság ezért felkéri a kormányt, tekintse át az államháztartás vagyonának helyzetével, kezelésével, nyilvántartásával kapcsolatos kérdéseket, feladatokat, e téren a kormány lehetséges koordináló szerepét, továbbá azt, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy az államháztartási törvényben foglaltak maradéktalanul teljesüljenek. A bizottság a vita után 9 igen szavazattal és 2 tartózkodással a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage