Pancza István Tartalom Elõzõ Következõ

PANCZA ISTVÁN, a számvevõszéki bizottság kisebbségi véleményének ismertetõje: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés számvevõszéki bizottsága 1996. szeptembert 11-ei ülésén megtárgyalta a kormány T/2825. számú törvényjavaslatát a Magyar Köztársaság 1995. évi költségvetésének végrehajtásáról és az Állami Számvevõszék által a Magyar Köztársaság '95. évi költségvetése végrehajtásának ellenõrzésérõl készített, T/2825/1. számú jelentését.

A bizottsági ülésen kisebbségi vélemény is megfogalmazódott. Az Állami Számvevõszék - mint mindig - most is rendkívül figyelemre méltó munkát végzett. Minden évben a hibák, hiányosságok sorozatát tárta fel a zárszámadás szerkezetével, adattartalmával, az adatok pontosságával kapcsolatosan. Ezek közül néhányat hasznosítottak, technikailag némileg fejlõdött a számszaki háttéranyag elõállításának folyamata. Ezek a kisebb módosítások azonban alapvetõ áttörést jelentõ változást nem hoztak.

Az 1995. évi zárszámadás sem alkalmas arra, hogy annak alapján a Magyar Országgyûlés biztos lehessen abban, hogy a költségvetés végrehajtói az Országgyûlés rendelkezései és felhatalmazása alapján jártak el. Nem alkalmas arra, hogy a parlament megbízható, áttekintõ képet kapjon a költségvetés teljesítésérõl, továbbá meggyõzõdjék arról, hogy a közremûködõ szervezetek elszámoltak, képesek elszámolni a rájuk bízott vagyonnal és pénzeszközökkel.

Az érvényben lévõ törvények szerint a tb-alapok költségvetésének teljesítésérõl, a vagyonkezelõ szervezetek tevékenységérõl a központi költségvetés zárszámadásával egyidejûleg kell az Országgyûlésnek beszámolni. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal sem sikerült a beszámolókat párhuzamosan elkészíteni, és az Országgyûlés elé terjeszteni. A késedelem miatt egyetlen esetben sem történt felelõsségre vonás.

A bizottsági ülésen jelen lévõ Pénzügyminisztérium képviselõje kijelentette, hogy az Állami Számvevõszék észrevételére, amelyet a Magyar Köztársaság 1995. évi költségvetésének végrehajtásáról tett, részletes választ fog készíteni. E nyilatkozat alapján joggal merült fel a bizottság ülésén jelen levõ ellenzéki képviselõk részérõl, hogy a PM-nek ezek az észrevételei mit fognak tartalmazni, illetve lehet-e egyáltalán megnyugtatóan a szóban forgó törvényjavaslatot általános vitára alkalmassá nyilvánítani, hiszen még ezek után is különbözõ vélemények hangzanak el, melyeket még nem ismerünk. Lehet, hogy a jövõben megszületett vélemények befolyásolnák egyes képviselõk véleményeit. Ez szerintünk nem szerencsés megoldás, hiszen úgy néz ki, hogy még mindig újabb szempontok láthatnak napvilágot úgy a PM, mint az ÁSZ részérõl.

Tisztelt Országgyûlés! A tegnapi nap késõ délután minden képviselõ asztalára elhelyezték ezt a szóban forgó pénzügyminisztériumi kiegészítõ anyagot, amelyet T/2825/17. számon adtak ki. Ez az Állami Számvevõszék észrevételeire történt válaszadás, mely a bizottságon is elhangzott. Ezt az anyagot, sajnos, egyetlenegy bizottság sem tudta megtárgyalni, tekintettel arra, hogy tegnapi nap folyamán kaptuk kézhez. (Közbeszólás a jobb oldalon: Úgy van.) Így tényleg kétséges az anyagnak a tanulmányozása, illetve az általános vitára való javaslattétele. Így a számvevõszéki bizottság ülésén jelen levõ ellenzéki képviselõk a T/2825. számú törvényjavaslat általános vitára bocsátásának szavazásánál tartózkodtak. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage