Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Én azt hiszem, hogy a kormánypárti képviselõknek fölösleges a homokba dugniuk a fejüket, és fölösleges azzal áltatniuk magukat, hogy vannak azért olyan pozitív elemek, amelyeket az Állami Számvevõszék jelentése is megállapít. Hiszen ezek azért nem összemérhetõ kategóriák, nem összemérhetõk azokkal a súlyos törvénysértésekrõl történt megállapításokkal, amelyeket az ÁSZ jelentése pontosan és korrektül idéz.

Hadd idézzem az Állami Számvevõszéknek azt a megállapítását, miszerint a költségvetés végrehajtásának valamennyi szintjén sértettek meg törvényi elõírásokat. Azok a súlyos kifogások, amelyeket itt korábban Torgyám József szónokként elmondott, azok nem összemérhetõk azzal a pozitív változással, amelyre Takács képviselõ úr az elõbbiekben utalt.

Arról lehet szó, hogy nem összemérhetõ egy lopás egy emberöléssel, nem összemérhetõ egy sikkasztás egy adócsalással. Ezek a visszaélések, miszerint a Pénzügyminisztérium az Állami Számvevõszék elnökének ellenjegyzése nélkül folyósított vagy vett föl devizahitelt, és az MNB ezt mindenféle ellenjegyzés nélkül folyósította is, ez olyan mértékû törvénysértés, ami alkotmányba is ütközik, hiszen az alkotmányunk fogalmazza meg az ÁSZ elnökének ellenjegyzési jogosítványát.

Vagy az a fajta szabálysértés, miszerint a kormány a kezességvállalásokat több mint 11 milliárd forinttal lépte túl, az nem összemérhetõ azzal a javulással, hogy talán valamivel precízebb adatokat közöltek most, mint az 1995. évi zárszámadásnál. Én tehát azt hiszem, hogy amíg a kormány nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy ezek a nem rendszerbeli hibák is kiküszöbölésre kerüljenek, addig nem beszélhetünk arról, hogy a zárszámadás valamilyen pozitív változáson ment keresztül. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage