Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Most már ismételten, a második kormánypárti vezérszónok esetén is azt halljuk, hogy a kormánypárti vezérszónokok nem a zárszámadásról beszélnek, hanem az elmúlt évi gazdaságpolitikáról.

Kezd az az érzésem lenni, hogy borzasztó erõs bizonyítványmagyarázati kényszerük van, azért kell errõl beszélni. Itt az áttekintés és az ÁSZ megállapításai alapján egyértelmûen nagyon komoly tényeket lehet arról leszögezni, hogy bizony, igen komoly gondok vannak a kormány költségvetési gazdálkodásában. A törvényességben - ezt nem csak itt tapasztaljuk egyébként -, más területeken is.

Nem értem, hogy miért kell átmenni a gazdaságpolitikai vitába, mert most lefolytathatjuk természetesen a csomagtörvény vitáját újra - itt, most, visszamenõlegesen -, és ebben is úgy érzem, hogy egy kicsit a bizonyítványukat igyekeznek magyarázni, hiszen most már a legkülönfélébb gazdaságkutatók, sõt imitt-amott kormánypárti politikusok, gazdaságpolitikusok is - bár rendkívül finoman -, de megfogalmazzák, hogy azért nem volt ez olyan igazán jó.

Persze nagyon szépen javult a mérlegünk, gyönyörû mérlegünk van. Ennek most már nagyon örülünk, csak éppen a jövedelmek csökkentek olyan mértékben, hogy a belsõ piac szûkülésének a tovább gyûrûzõ hatása fog majd ezek után bekövetkezni, hogy nem lehet az exportot a végtelenségig növelni pusztán csak egyensúlyi tényezõkkel, tehát vannak itt bõségesen vitatható pontok. Arra az apróságra csak még utalni szeretnék, hogy a szociális rendszerben tervezett megszorításaik hatályba se léptek '95-ben, mégis '95 végétõl azt hirdetik, hogy milyen látványos eredmények voltak, akkor mi az ördögnek csinálták azt az alkotmányellenes csomagot, amit nem is lehetett bevezetni? Ha már a gazdaságpolitikánál tartunk.

Arról nem beszélve, hogy egyetlen számításuk se jött be. A reálbércsökkenést sikerült túlteljesíteni, az inflációcsökkentést nem sikerült, se tavaly, se idén. Azt hiszem, hogy ez a nagy gazdasági filozófia, magyarázati kényszer - amit most itt a vita hevében a kormánypárti képviselõk elmondanak - ez igazából egy bizonyítványmagyarázat, nem olyan szép a dolog, mint amilyennek szerették volna. Az egészségügyben ezt úgy szokták mondani, hogy a terápia természetesen sikeres volt, a beteg nem élte túl, az egy másik kérdés. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage