Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Én azt gondoltam, hogy ismerik ezt az esetet, hiszen ezt a levelet jó néhány olyan közjogi méltóság is megkapta, mint Göncz Árpád vagy a Magyar Köztársaság kormányának a vezetõje is.

Én azt gondolom, hogy két oka is van annak, ami miatt ez az eset fölháborító. Az egyik oka az, hogy a romániai magyarság számára a most hatályos román tanügyi törvény legalább a tanárképzésben és a mûvészképzésben lehetõvé teszi az anyanyelvi oktatást. Az akadémia vezetõsége a romániai belsõ törvényeket sem tartja meg.

Azt, hogy az alapszerzõdésben aláírtunk egy olyan passzust, miszerint megtesznek minden olyan intézkedést, hogy az érintett személyek anyanyelvükön tanulhassanak és lehetõségük legyen nyelvi képzésben részesülni az állami oktatás keretei között minden szinten, formában és igényeiknek megfelelõen, ez az alapszerzõdés tartalmazza. Egyikre sincs olyanfajta utalás, amit betartana a román kormány.

Én azt gondolom és ezt el kell mondanom, hogy az anyanyelv használatának a legfõbb biztosítékát a kulturális és területi autonómiában látom. S ezek után csak azt tudom kérdezni, hogy hogyan fogják számon kérni majd ezeket a pontokat, amiket említettem. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage