Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! A Magyar Köztársaság területére természetesen semmilyen belépõjeggyel, így például a Forma-1-re szóló belépõjeggyel sem lehet belépni. A vonatkozó törvény világosan megfogalmazza, hogy milyen feltételek mellett lehet a Magyar Köztársaság területére belépni. Az ennek tárgyában kiadott végrehajtási rendelet azonban bizonyos különös méltánylást igénylõ esetekben felhatalmazza a határõrség országos parancsnokát arra, hogy ettõl eltérjen. Ebben az esetben azonban meg kell állapítania pontosan a személynek a személyazonosságát, tehát valamilyen, személyazonosságot igazoló okirattal rendelkeznie kell az illetõnek. Ennek megfelelõ ellenõrzése után kerülhet sor a különös méltánylás megadására, és ez történt néhány esetben akkor is, amikor a Forma-1-es versenyre igyekvõk valamilyen okból, vagy azért, mert otthon felejtette az útlevelét, vagy azért, mert lejárt útlevéllel jelent meg, de egyébként a személyazonosságát hitelt érdemlõen igazolni tudta, beléphettek a Magyar Köztársaság területére. Néhány ilyen esetrõl volt szó.

A szóvivõ nyilatkozatából egyébként valóban az derül ki, hogy sem a körülményeket nem ismerte megfelelõen, sem pedig a vonatkozó eseteket nem ismerte megfelelõen.

Én azt hiszem, hogy a szabályozás ilyen módon, ha azt tényleg kivételes méltánylást érdemlõ esetekben gyakorolják, egyébként rendben lévõnek tekinthetõ. Ha az lenne a gyakorlat, ami a szóvivõ nyilatkozatából kirajzolódik, az helytelen lenne, azonban ez nincs így. Köszönöm. Kérem válaszom elfogadását. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage