Schalkhammer Antal Tartalom Elõzõ Következõ

SCHALKHAMMER ANTAL (MSZP): Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt hónapokban nagy visszhangja volt a sajtóban a Piszkei Papírgyár Részvénytársaság szakszervezeti titkára ügyének, akit egy jogellenes, rendkívüli felmondást követõen jogellenesen kizártak a gazdasági társaság területérõl, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a titkár egyben egy országos szövetség vezetõ tisztségviselõje is, és nem törõdve azzal sem, hogy a kizárás ellen az érdekképviselet bírósági vétót nyújtott be.

Természetesen ezek a jogsértések túlmutatnak a görög tulajdonos és a gyárában tevékenykedõ szakszervezet vitáján, hiszen az látszik belõle, hogy nincs eszköz a munkaügyi jogszabályok betartására a külföldi tulajdonosokkal szemben. Különböznek az õ országukban meglévõ jogszabályok, rendelkezések, az õ országukban meglévõ munkajogi foglalkoztatási gyakorlat a miéinktõl. Ez azonban nem mentheti fel õket az alól, hogy a magyarországi befektetéseik üzemeltetése során a magyar jogszabályokat betartsák.

Piszkén ezeket a jogszabályokat lábbal tapossák a mai napig is, de sajnos több hasonló esetrõl lehet hallani az országban. A felelõsség és a kötelezettség betartása alóli kibúvás pedig példaként szolgálhat más munkáltatók számára is, gondoljunk csak a Szekszárdi Húsipari Vállalat vagy a Pannónia Szõrme példáira. Piszkén megbírságolták - jogellenesen - intézkedése miatt 30 ezer forintra a munkaügyi jogszabályok megsértõjét; a munkáltató ennyiért cserében megmenekült egy számára terhes szakszervezeti tisztségviselõtõl. A szakszervezeti titkár elvesztette munkahelyét, tudomásul kell vennie, hogy megtépázták a becsületét is.

(14.10)

A tulajdonos pedig dörzsölheti a tenyerét, hiszen megtalálta azt az országot, ahol átszámítva 200 dollárért fütyülhet a jogszabályokra, s azt tehet a dolgozókkal, amit akar.

Tisztelt Miniszter Úr! Kérdezem, itt a parlament nyilvánossága elõtt adjon választ, milyen biztosítékai, garanciái vannak a magyarországi munkavállalóknak arra, hogy az õket alkalmazó tulajdonosok, munkáltatói jogok gyakorlói, a munkaügyi jogszabályokat, munkaügyi bíróság által hozott határozatokat betartsák? (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Mikor számíthat arra végre a magyar munkavállaló, hogy lesz egy olyan munkaügyi szabályzás, munkaügyi törvénykezés, amelyben az õ érdekeit is figyelembe veszik, s amely megfelelõ módon szankcionálja a munkáltatói jogsértéseket..... (Az elnök kikapcsolja a felszólaló mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage