Takács Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TAKÁCS PÉTER (MDF): Köszönöm, elnök asszony, a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Magyarországon törvényerejû rendelet kötelez minden állampolgárt a régészeti leletek bejelentésére és a régészeket ezeknek a leleteknek a mentésére.

Az M5-ös autópálya építése során a 88-as kilométernél két Árpád- kori temetkezési helyet és falut túrt ki a bulldózer. A Bács-Kiskun megyei régészek azonnal jelezték ezt a munkavezetõnek, és kérték a munkálatok leállítását. Három napig a bulldózerek ezen a területen még tovább dolgoztak. Az egyik Árpád-kori települést teljesen megsemmisítették, a másiknak csak a maradványait sikerült a régészeknek feltárni.

Éppen ezért, mert nemzeti kincsrõl van szó, ilyen nagy beruházásoknál természetszerûleg fordulnak elõ véletlenszerû leletek, amelyeket a régészek elõre esetleg nem tudnak bekalkulálni. Kérdezem hát miniszter urat, azokon az autópályákon, amelyeken Európába kellene nekünk jutni, alkalmazhatók-e azok a módszerek, hogy egy-egy építési felügyelõ nem tartja be a törvényerejû rendeletet, és ennek következtében pótolhatatlan, visszahozhatatlan nemzeti kincsek pusztulnak el ezáltal, rongálva a magyarság identitástudatát, megfosztva múltjának jobb megismerésétõl? Tisztelettel várom miniszter úr válaszát arra is, hogy milyen következményekkel jár ez a mulasztók számára? (Taps jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage