Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Nehéz helyzetben vagyok. Hiszen a legfõbb ügyész úr azt mondta, hogy az õ eljárása még folyamatban van. Ezzel együtt arra kérem a képviselõtársaimat, hogy ne fogadják el ezt a választ. Semmi kétségünk nincs afelõl, hogy formáljogilag van arra lehetõség és biztosítanak a jogszabályaink arra lehetõséget, hogy ezt a formulát alkalmazzák, hogy a társadalomra veszélyesség kicsi egy adott ügyben. De kérdezem én, hogy amikor van, és egyetlen törvényes út van, ami nemcsak a hazai jogon alapul, hanem a nemzetközi jogon, akkor nem a formáljogi megoldásokra kell hivatkozni, hanem a kérdésem az volt, hogy érdemében milyen mérlegelés történt akár a Legfõbb Ügyészségen, akár a fõvárosi fõügyész úr, amikor ezt mérlegelte és kimondta, túl az eljárási szabályokon érdemben mit mérlegelt?

(14.50)

Amennyiben a választ nem fogadjuk el, úgy lehetõség van arra, hogy az alkotmányügyi bizottság elé kerüljön ez az ügy. Mindaddig, amíg megfelelõ indokot nem kapunk érdemben, én úgy gondolom, hogy egyikünk sincs abban a helyzetben, hogy ezt a választ ma elfogadja.

Még egy dologra szeretnék kitérni. A Legfõbb Ügyészségnek - vagy ahogy a legfõbb ügyész úr mondta - a Fõvárosi Ügyészségnek az érve e gyanúsított hazahozatala kapcsán arra sem volt elegendõ, hogy a magyar bíróságon egy elõzetes letartóztatást rendeljenek el. Ennek tudatában kérem önöket, képviselõtársaim, ne fogadják el ezt a választ. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage