Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Elöljáróban el szeretném mondani, hogy a képviselõ úrnak azzal a mondatával vagy az idézett mondattal - ami arra vonatkozik, hogy ezeknek a bûncselekményeknek a felderítése valóban nagy adóssága a rendõrségnek - teljes mértékben egyetértek.

1992. január 1-je óta összesen 26 olyan esemény történt, ami detonációval, robbanással, robbantással kapcsolatos. Ebbõl 12 esetben teljesen egyértelmûen öngyilkossági kísérlet vagy sikeres öngyilkosság volt az ügynek az okozója. 14 olyan eset volt, ahol ilyen ok nem volt felfedezhetõ. Ezek egy része - minden valószínûség szerint - terrorista jellegû cselekmény volt, de valószínûsíthetõen más ügyekben esetleg különbözõ bûnözõcsoportok közötti leszámolás játszott szerepet.

Ezeknek a robbantásos bûncselekményeknek vagy merényleteknek a felderítési mutatói - ez ugyan nem megnyugtató számunkra, csak tájékoztatásul közlöm - mindenütt a világon meglehetõsen alacsony. Sok esetben általában még az indítékig sem lehet eljutni. Ilyennek tekintem az összefüggõ szegedi, a Parlament, Országház épülete ellen, illetve a Mátyás-templomnál elkövetett merényletet, míg más esetekben valószínûsíthetõ ugyan az indok - nevezetesen a leszámolás -, de itt meg az nehezíti a feltárást, hogy kevés a közremûködõ hajlam az esetében, aki ellen irányult, illetve szintén valószínûsíthetõ, hogy nagyon sok esetben bérbûnözõket alkalmaznak, és ez is jelentõs mértékben nehezíti a felderítést.

Ugyanakkor azonban tény, hogy egyetlen esetet sem zár le a rendõrség, ezekben folyamatosan folyik tovább a nyomozás, éppen a nagyfokú társadalmi veszélyesség és a bûncselekmény hordereje miatt, így például az Izraelbe kivándorlók esetében sem zárja le a nyomozást, és nem zárja le az említett szegedi, Országház elleni, illetve a Mátyás-templom elleni ügyben sem. Mint ahogy a többi ügyben is folyik ez a nyomozás. Éppen annak érdekében, hogy a rendõrség fellépése ezen a területen hatékonyabb, erõteljesebb lehessen, hozta létre annak idején a rendõrség a szervezett bûnözés elleni szolgálatát.

(15.00)

Ennek egyik nagyon fontos feladata ezekben az ügyekben a nyomozás végzése, illetve - amennyiben az lehetséges - a megelõzõ felderítés végzése, és természetesen abban az esetben, ha egy-egy ilyen terrorista jellegû merényletnek politikai tartalma is lehet, akkor a Nemzetbiztonsági Hivatal hivatott erre a megelõzõ- feltáró tevékenységre, illetve ezeknek az ügyeknek a valamilyen módon történõ kezelésére.

Ugyanakkor azonban az is tény, ahogy a képviselõ úr említette, hogy ezekben az ügyekben eddig kevés eredményt sikerült felmutatni. Vannak olyanok, ahol egyébként a rendõrség a tetteseket elfogta, de az ügyek döntõ többségében ilyen megoldása a rendõrségnek nincsen.

Egyrészt az ismertetett szervezeti megoldásokkal, másrészt a technikai felszereltség javításával lehet ezekben az ügyekben a jövõben nagyobb sikereket remélni, ezeket az intézkedéseket egyébként a rendõrség megtette, megteszi, és e tekintetben együttmûködik mindazon szervekkel, amelyek segítségével hatékonyabb lehet a fellépése ezeken a területeken. Köszönöm, és kérem válaszom elfogadását. (Taps kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage