Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Aszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Legfõbb Ügyész Úr! 1993 decemberében a Dabas-Sári Szent János Általános Katolikus Iskola az épületben mûködõ két iskola közé egy válaszfalat épített és tanári helyiségeket. Erre ugyan nem volt engedélyük, de 1994 márciusában az önkormányzattal megállapodást kötöttek, az tudomásul vette, és ezt a földhivatal is bejegyezte. A béke helyreállt.

De mindaddig, amíg újabb választások jöttek, és 1994-ben Dabas- Sáriban is megkezdõdött bizonyos fokig a visszarendezõdés. Épp ezért megbízták az alsónémedi jegyzõnõt, hogy vizsgálja meg az egész építési eljárást. Az alsónémedi jegyzõnõ nem arra hozott határozatot, hogy több tanári helyiséget létesítsenek, hanem egyszerûen elrendelte a lebontást, meg is jelent ott több pár emberrel, elkezdték, és egy óra múlva elmentek. Ez nem volt olyan borzalmas, csak egy megkezdés. Utána tizenöt ember megjelent, ezek aztán nekiláttak a lebontásnak, amit csak lehet, tönkretettek, és - hogy a sztalini szellemet is visszaidézzék - a feszületet, kegytárgyakat, iratokat az udvarra dobálták.

A Pest Megyei Közigazgatási Hivatal, majd késõbb a Megyei Közigazgatási Bíróság elsõ fokon az alsónémedi jegyzõnõnek az eljárását törvénytelennek minõsítette. A kár körülbelül másfél millió forint. Elindult az eljárás, és a Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság folytatta a kihallgatásokat, és gondolom, pszichológusokat is igénybe vett, mert megállapította, hogy a falbontóknak meg a kártokozóknak nem volt szándékuk semmiféle kárt okozni, és ezért az eljárást megszüntette.

Az egyházi iskola panaszt jelentett be, amelyet a Dunakeszi Városi Ügyészség, a Pest Megyei Fõügyészség vizsgált meg, és nagyjából ugyanazt állapította meg, amit az elõzõk.

Igen tisztelt Legfõbb Ügyész Úr! Én eredetiben azt kértem öntõl, hogy válaszoljon, hogy helyesnek tartja az eljárás befejezését, vagy mit kíván tenni? És köszönöm a július kilencedikén kelt levelét, amelyben közölte velem, hogy az eljárás folytatását elrendelte, különösképpen arra vonatkozóan, milyen károkat okoztak, és van-e valakinek büntetõjogi felelõssége.

Kérem, szíveskedjék tájékoztatni, hogy áll a helyzet, nem utolsósorban, megvizsgálták-e az egész ügynek a hátterét. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage