Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Sokáig vívódtam, hogy önnek vagy a pénzügyminiszter úrnak tegyem fel ezt a kérdést. Szándékosság volt abban, hogy önhöz intéztem ezt az interpellációt, mert szeretném arra kérni, mint az ÁSZ-vizsgálatban is ez, a törvényi idézés itt is megjelenik, ön a fejezetért felelõs Belügyminisztériumnak a vezetõje, és szavaiból és válaszából éreztem, hogy bár a kormány többi tagja is felelõs az önkormányzatok egy-egy tevékenységének a finanszírozásáért vagy pályázati pénzek kezeléséért, de nemcsak szívén viseli az önkormányzatok ügyét, hanem szándékozik lépni is. Vannak olyan elemek a válaszában, amelyeket elfogadok.

Egyet szeretnék hangsúlyozni, hogy augusztus 30-áig a területfejlesztési tanácsokhoz be kellett adni a pályázatokat a térségi önkormányzatoknak. Ezekre a kistelepülések nem voltak képesek olyan számban és olyan mértékben, amilyen mértékben a fejlesztés számukra szükséges lenne.

Rendkívüli módon aggasztó az is, hogy aki fejlesztési igényeket kíván megfogalmazni, annak az önhikinél kerülnek problémái, tehát az önhibáján-kívülisége vonódik kétségbe, hiszen ennek saját forrásszükséglete kellene hogy legyen. Így tehát a három minisztériumhoz beadott különbözõ pályázati igények és ellenõrzések egymást kizáró elemeket is tartalmaznak, és ezt feltétlenül fel kell oldani.

A Pénzügyminisztériumnak azzal a javaslatával nem tudok egyetérteni, amelynek egyik elemét miniszter úr megerõsítette, ez pedig az, hogy a normativitást fenn kell tartani, a Pénzügyminisztérium ugyanakkor jelzi, hogy az iparûzési adóhoz kapcsolt kiegyenlítõ mechanizmust is meg kívánja változtatni. Ez pedig a jókat, az eminenseket, az elõrejutókat mozdítja hátra.

Ezért annak reményében fogadom el miniszter úrnak a válaszát, hogy erre a késõbbiekben visszatérünk, és nem lesz szükség arra, hogy interpelláljak, mert miniszter úr az elmondottak alapján igyekszik az önkormányzatok között meglévõ feszültségeket és ellentmondásokat akár törvényjavaslattal, módosítással is feloldani. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage