Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Asszony! Az ön interpellációjában van egy mondat, amely, bevallom, hogy engem is meghökkentett. Ez arról szól, hogy - szó szerint idézem -: "A közgyógyellátásban felírható gyógyszerek között elõfordul, hogy azonos hatóanyagú, azaz azonos molekulát tartalmazó, ám olcsóbb készítmény nem kerül a listára. Ez azért hökkentett meg, mert amikor az új közgyógyellátási listát összeállítottuk, akkor kifejezetten azt kértem az ezzel foglalkozó szakértõktõl, hogy az azonos hatóanyag esetén az olcsóbbat, és ha lehet, akkor a hazai gyártmányút válasszák.

Az elsõ, amikor utánanéztem a kérdésnek, hogy a szakértõket megkérdeztem, hogy ez elõfordult-e a lista összeállításkor. Állításuk szerint errõl nincs tudomásuk, de azóta elõfordulhatott ilyen eset, két ok miatt. Az egyik ok az, hogy új gyógyszerek jelennek meg a piacon, és ezeknek esetleg olcsóbb az ára, mint annak, ami már a közgyógyellátási listán van.

De van egy másik ok, amit viszont én fontosnak tartok hangsúlyozni, hogy addig, amíg tavaly ötször volt gyógyszeráremelés, az idén - amióta az új támogatási rendszer életbe lépett, és keményen korlátozza a drága importgyógyszereknek a forgalomba hozatalát - hónapról hónapra folyamatosan árcsökkentések kerülnek bele.

Most mondhatnók, hogy akkor miért nem lehet havonta felülvizsgálni ezeket a listákat. Önnek nem kell mondanom, hogy ennek egyszerûen az az oka, hogyha túl gyakran, tehát nem évente vizsgálnánk felül a listákat, akkor természetesen mind az orvosok, mind pedig a gyógyszerészek - akiknek borzasztó nehéz lenne követni - folyamatosan szakmai tévedéseket követnének el.

A másik kérdés, ami ugyancsak megfogalmazódik az interpellációjában, hogy kisebb kiszerelést alkalmaznak, mint ami gazdaságos. Valóban fölvetette ezt a kérdést már képviselõ asszony, akkor államtitkár úr válaszolt erre, és én ugyanazt a választ tudom megismételni, hogy e tekintetben én elfogadom az orvosok azon szakmai ajánlatát, hogy bizonyos gyógyszereket nem feltétlenül kell folyamatosan szedni, illetve kell hogy egy folyamatos kontroll épüljön be a közgyógyellátottaknak a gyógykezelésébe is.

Ami a harmadik témakörét illeti a kérdéscsoportjának - hogy hogyan történik a listára való kerülés -, ezzel kapcsolatban engedje meg, hogy arról tájékoztassam, hogy a listára kerülésnek az elsõ feltétele, hogy törzskönyvezett legyen és forgalomba helyezési engedélye legyen. Gondolom, ez triviális. Ezt követõen minden hónap elsõ szerdáján összeül egy szakmai bizottság, amelynek elmondom a tagjait, hiszen a kérdése ezt tartalmazta. Tehát az Egészségbiztosítási Pénztár szakértõit, a Magyar Orvoskamara, a Magyar Gyógyszerészkamara, a gyógyszergyártók képviselõit tartalmazza, és természetesen benne vagyunk mi is - már úgy értem, hogy a népjóléti tárca -, az egészségpolitikai és a gyógyszerészeti fõosztálynak a szakértõi is.

Ennek a bizottságnak az a feladata, hogy a forgalomba került új gyógyszereknél javaslatot tegyen arra vonatkozóan, hogy támogatott legyen-e ez a gyógyszer, és lehetõleg milyen támogatási kulcsba kerüljön, és természetesen azt is megítéli, hogy adott esetben egy új terápiás hatékonyságot eredményezõ gyógyszerrõl van szó, vagy pedig nem többrõl, mint választékbõvítõ jellegû gyógyszer.

Ha ez a véleményezés megvan, akkor egy hasonló összetételû - nem említettem az elõbb, az orvosszakmai kollégiumot képviselõit is tartalmazza -, de már költséghaszon-szemléletet érvényesítõ bizottság elé kerül az értékelés, amelynek az a feladata, hogy megállapítsa a terápiás hatékonyságot. Most a két bizottság ajánlása alapján kerül besorolásra a gyógyszer, hogy 90 százalékos, 70 százalékos, támogatás nélkül vagy adott esetben térítésmentes körbe kerül-e.

Az elveket illetõen, a besorolás elveit illetõen az Egészségbiztosítási Pénztár, az Országos Gyógyszerészeti Intézet és az NM közös szakértõi fogalmazták ezt meg, és elveket tekintve a hatóanyag-vizsgálatot, a tartalomvizsgálatot, az azonos hatóanyag- tartalmú készítményeknek a meglétét, az árak és a terápiás hatékonyság összevetését, az európai országokban a legolcsóbb gyógyszerárakat alkalmazó európai országokkal való összevetést vizsgálják, és ezek alapján fogalmazzák meg javaslataikat.

Fontosnak tartom - és a képviselõ asszony is ezt állította vagy igényelte megítélésem szerint a felvetésében -, hogy ezek kerüljenek nyilvánosságra.

(15.30)

Jóval az interpellációja elõtt adtam arra utasítást, hogy a Népjóléti Közlönyben tegyék közzé, hogy mindenki elõtt átlátható, világos legyen, a közlöny megjelentetése folyamatban van. Tehát én úgy ítélem meg, hogy az elbírálás szabályai korrektek terápiás szempontból is és költséghatékonyság szempontjából is. A nyilvánosságot pedig biztosítani fogjuk. Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage