Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Valóban nagy kárt okozott ebben az évben az erwinia amylovora fertõzés, amely a kiirtás következtében a gazdáknak közel háromszáz millió forintos kártalanítási összegnek megfelelõ ellentételezést feltételez azzal, amit korábban egy interpellációra adott válaszban a miniszter úr is megígért és elismert, miszerint nem kártérítésrõl, hanem kártalanításról lehet szó, természetesen figyelembe véve a károsultak esetleges közreható magatartását is.

Ennek érdekében a szakértõi vizsgálatokat lefolytattuk. Bekértük valamennyi dokumentációt, amely a kiirtott területeknél az eredményességre, a gazdálkodásra, a termésátlagra vonatkozott, és arra a fajtára is természetesen, amelyet likvidálni kellett. Ennek összegzése alapján jött ki az a költségigény, amely körülbelül hatszáz millió forintra valószínûsíthetõ. Ennek fele a védekezés költsége, amelyet mi magunkra vállaltunk, és ezt a Növény-egészségügyi Szolgálat elkezdett költségvetésébõl fedeztük. Ez az általam említett körülbelül háromszáz millió forint, amely a likvidált, kiirtott területek kártalanítására szolgálna. Ezen igényünket a pótköltségvetés kapcsán a Pénzügyminisztérium felé bejelentettük és változatlanul fenntartjuk, de remélem, hogy a pótköltségvetés elfogadását követõen ezek a kifizetések megtörténhetnek. Illetve meg kell történniük, mert nyilvánvalóan erre a kormányzati elkötelezettség is, a korábbiak szerint az ígéret megvan.

A Katasztrófaalap, illetve a Járványügyi Alap a Pénzügyminisztérium keretében létezik most is. Ebbõl fizetjük bizonyos állatbetegségek esetén a központi határozat alapján kiirtott állománynak az ellentételezését, és természetesen egyes növény-egészségügyi, járványügyi helyzetben is ez az az alap, amely fedezetet biztosít a közigazgatás, ha úgy tetszik, határozatainak ellentételezésére. Ezt az alapot a jövõre nézve is szeretnénk fenntartani, sõt - sajnos - emelni, mert mind a növény-egészségügyi, mind az állat-egészségügyi helyzetünk az elmúlt évtizedben nemhogy javult volna, hanem sajnos kritikus állapotok is megfigyelhetõk egyes területeken. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage