Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyûlés! Az elõzõ rendszer egyik szívós és legdurvább tulajdonsértési, tulajdonkorlátozó intézménye még mindig velünk él, ha már jelentõs mértékben csökkent számban is, ez a kényszerbérleteknek az intézménye. A kényszerbérlet lényegében az, amikor nem a feleknek a megegyezése alapján kerül valaki be egy lakásba, hanem valamikor az '50-es évektõl kezdõdõen a kormánynak a rendeletére vagy a hatóságnak a rendeletére.

1993-ban több pártból, ellenzéki és kormánypártokból is több képviselõ összeállt annak érdekében, hogy az akkori lakástörvényben minél jobb megoldás találjunk ennek a problémának a megoldására, felszámolására. Nem örültünk a végsõ megoldásnak, hiszen az önkormányzatokra bízta az akkori törvény ennek a feladatnak a befejezését, valamint egy olyan határidõt szabott, amely 1993-ban meglehetõsen távolinak tûnt, ez 1996. december 31. volt, ami az idei évnek a vége. Most ismét sokasodnak a fogadóóráinkon a kényszerbérbeadók, illetve kényszerbérlõk. Hiszen ez mind a két felet elég súlyosan érinti, és olyan jelzések érkeztek, hogy több helyen több önkormányzat nem tudta megoldani ezeket a problémákat. Éppen ezért kérdezem a miniszter urat, hogy - közeledve a törvényben elõírt határidõnek a lejártához -, milyen adatokkal rendelkezik a kényszerbérleteknek a megszüntetésével kapcsolatban. Mennyi támogatást igényeltek, illetve kaptak ehhez az önkormányzatok? Hány kényszerbérlet van még jelenleg az országban, és elõfordulhat-e az, hogy az önkormányzatok a törvényi kötelezettség ellenére sem tudják ezeket a megjelölt határidõre felszámolni?

Kérdezem továbbá a miniszter urat, hogy amennyiben mégsem sikerül minden kényszerbérletet az év végére megszüntetni, úgy milyen új intézkedéseket tervez a kormány a kényszerbérletek mielõbbi teljes felszámolása érdekében. Sikerül-e a kommunizmus e szívós maradványát végül kiûzni a szabad piacgazdaságból, és helyreáll-e a tulajdon szentségének az elve Magyarországon 1997-ben? Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage