Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A jelenleg tárgyalandó törvényjavaslat két témakört foglal magában. Az elsõ az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium elnevezésének kiegészítése.

Az idegenforgalom a nemzetgazdaság egyik meghatározó ágazata, melynek bevétele 1996-ban várhatóan eléri, talán meg is haladja a 2 milliárd dollárt, és mintegy 1 milliárd dollárral fogja javítani a fizetési mérleg egyenlegét. A turisztikai ágazat fejlesztését meghatározó stratégia kialakítása, a szabályozási és intézményrendszer fejlesztése kiemelt kormányzati feladat, amelyet a belkereskedelemrõl szóló törvény alapján az ipari és kereskedelmi miniszter lát el.

A minisztérium tevékenységének egyik meghatározó eleme az idegenforgalommal kapcsolatos kormányzati feladatok ellátása. A nemzetközi gyakorlat szerint általában a gazdasági minisztériumok, illetve az ipari és kereskedelmi minisztériumok látják el ezt a feladatot, és sok helyütt a minisztérium elnevezésében is szerepel az idegenforgalom. Ezekre tekintettel indokolt, hogy az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium elnevezése utaljon az idegenforgalommal kapcsolatos tevékenységre is, és errõl szólna a javaslat elsõ szakasza.

A második témakör a privatizációval összefüggõ kormányzati feladatokért felelõs kormánytag jogszabályi megjelenítésének a módja. Több törvény a privatizációért felelõs tárca nélküli minisztert nevesíti egyes jogkörök telepítésekor. Mivel a kormányzati munkamegosztás meghatározása alapvetõen a kormány alkotmányos jogköre, ezért indokolt, hogy a jogi szabályozás a feladat ellátása konkrét szervezeti kereteinek meghatározására kellõ felhatalmazást adjon a kormánynak.

Erre figyelemmel a javaslat második szakasza úgy rendelkezik, hogy ahol törvény a privatizációért felelõs tárca nélküli minisztert említi, azon a privatizációért felelõs minisztert kell érteni. Ez a megoldás kellõen rugalmas, és a kormányzati munkamegosztás meghatározásában a kormánynak a szükséges mozgásteret biztosítja.

Mindezek alapján kérem a tisztelt Házat, a javaslatot szíveskedjék megtárgyalni és elfogadni. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ülésteremben.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage