Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Amint az ismeretes, a Magyar Köztársaság alkotmányának 34. §-a rendelkezik arról, hogy a Magyar Köztársaság minisztériumának felsorolását külön törvény tartalmazza. A többször módosított, 1990. évi XXX. törvény rendelkezik a minisztériumok felsorolásáról, amely a felsorolás kapcsán az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium megnevezést tartalmazza.

Mégis, néhány nappal ezelõtt kinevezésre került az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, ami nyílt alkotmánysértés és nyílt törvénysértés, hiszen hallhatták képviselõtársaim, hogy az igazságügyi államtitkár asszony most terjesztette elõ a minisztériumok felsorolásával kapcsolatos jogszabály megváltoztatására vonatkozó igényét.

Én úgy gondolom, hogy a Ház nem mehet el szó nélkül a súlyos törvénysértés mellett, már csak azért sem, mert a köztársasági elnök úr is rögtön aláírta a kinevezést, tehát van egy nem létezõ minisztérium élére kinevezett nem létezõ miniszter. Én úgy gondolom, hogy ezzel a Háznak foglalkoznia kell, valamint azzal is, miként fordulhatott elõ, hogy a Magyar Köztársaság elnöke egy ilyen kinevezést aláírt.

Ettõl függetlenül is vannak észrevételei a Független Kisgazdapártnak a mostani elõterjesztéssel kapcsolatban, ugyanis akkor, amikor az 1994. évi országgyûlési választásokat követõen a kormány felállt, akkor a kormány már egy ízben elõterjesztette a minisztériumok felsorolásával kapcsolatos igényeit. Akkor azt mondotta, hogy ezzel az egész ciklusra rendezi ezt a kérdést.

Most kiderült, hogy az állampárti sztereotípiáktól a Horn-kormány érthetõ okok miatt nem tud megszabadulni, mert a tényleges, valóságos intézkedések helyett a formális rendelkezésekben látja a megoldást.

(17.10)

Így új pecsétek csináltatásával, új cégtábla kihelyezésével gondolja megoldani a minisztériumok ellehetetlenült helyzetét, holott a megoldás nyilvánvalóan az, amelyet a Független Kisgazdapárt oly régóta javasol, hogy egyszer végre meg kellene szervezni a minisztériumokat, egyszer végre meg kellene szervezni az egész államigazgatást, nem pedig újra és újra átszervezni, mert az csak kiadáshoz, káoszhoz vezet. Emlékeztetném önöket arra, hogy a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumával kapcsolatban milyen szomorú tapasztalatokat nyerhetett a Ház, hol az egybevonás, hol a szétválasztás kérdése merült fel. Ez mind arra utal, hogy a kormánynak nincs és nem is volt semmiféle elfogadott gazdasági koncepciója, mert ha lett volna, akkor nyomban felállíthatta volna azt a formációt, amelynek keretein belül mûködni tudott volna.

Ezért a Független Kisgazdapárt, hogy ne támogassa az ilyen kapkodó jellegû intézkedéseket, hogy a törvénysértés tényére felhívja a figyelmet, noha úgy gondolja, hogy kormányozni csak a kormány tud, és mi nem szólunk bele a kormányzati technika kérdéseibe, de tartózkodással fogja kifejezni nemtetszését. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage