Götzinger István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÖTZINGER ISTVÁN (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Most van csak alkalmam Orbán Viktornak az egyik felvezetésére reagálni, amiben arról volt szó, hogy a Kádár-rendszer restaurálódik. A kapcsolati tõkéket említette, mint ennek a restaurációnak a mechanizmusát.

Két dolgot szeretnék ezzel kapcsolatban. Közismert, hogy azok, akik a negyvenes-ötvenes években vezetõ pozícióba kerültek és négy évtizedig a vezetõ posztokat kézben tartották, a nyolcvanas években nyugdíjba mentek. Ezért is mondják, hogy az elmúlt négy évtized egygenerációs rendszer volt. Ezt a kifejezést nyilván sokan ismerik, mert egy generáció hitt abban - legalábbis kezdetben -, hogy ez a kísérlet, amit szocializmusnak neveztek, ilyen módon sikeres lehet.

Tehát azok, akik a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes években vezetõi posztokba kerültek, egy teljesen más generáció. Akik megélték a hatvanas éveket, egy teljesen új mentalitással, szemlélettel rendelkezõ generáció, nem lehet õket összemosni az elõdeikkel.

A másik dolog. Túl felszínes és egyoldalú ez a megállapítás, amely leszûkíti a kapcsolati tõkét az egykori politikai kapcsolatokra. A hetvenes években már kitûnõen érzékelhetõ volt, hogy igen erõs szakmai, kapcsolati tõkék épülnek Magyarországon. Csak egyetlen példát említsek, az informatikai és számítástechnikai szakemberek sokkal inkább egymással álltak kapcsolatban - bárhol dolgoztak, az ország bármely vállalatánál -, és ennek a következménye volt nagyon sok - ma már sikeresnek mondott - vállalkozás a nyolcvanas években. Tehát nagyon színes az, amit ma kapcsolati tõkének nevezünk. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage