Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépet a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Nagy csodálattal hallgattam a miniszter úr beszámolóját, hiszen az derült ki, hogy valamiféle országban élünk, ahol csak jó történt a közoktatásban és a felsõoktatásban, a tudományos kutatás területérõl már nem is beszélek. Miniszter úr véletlenül elfelejtette említeni, hogy több száz iskolát zártak be. Véletlenül elfelejtette megemlíteni, hogy ma már nem 25 fõs az átlagos osztály létszáma, hanem 35 és 42 között van. Elfelejtette megemlíteni, hogy több ezer pedagógust bocsátottak el, sõt 6 ezer felsõoktatási dolgozót, ami utoljára 1951-ben volt. Elfelejtette megemlíteni, hogy a legrosszabb, bérezés szempontjából 18 százalékos reálbércsökkenése volt az oktatási szférának, ilyen szintén az '50-es években volt legutoljára. Elfelejtette megemlíteni, hogy nem volt módja a minisztériumnak egy közoktatás-fejlesztési koncepciót kidolgozni, illetve amit kidolgozott, azt sebtiben vissza is vonta. Elfelejtette megemlíteni, hogy nem tartotta be a felsõoktatásról szóló törvényt, hogy egy felsõoktatási koncepciót kidolgozzon, és elfelejtette megemlíteni, hogy több ezer kutató tiltakozott már, hogy ami kutatás területén folyik, hogy 1,7 százalékról 0,4 százalékra csökkent a kutatásra fordított összeg, az egyszerûen merénylet a kutatás ellen.

Én úgy gondolom, hogy miniszter úr érdekes dolgokat is mondott. Olyan dolgokat, ami újszerûként tûnt, ilyen többek között a kistelepülések normatívája, ugyanilyen volt a nemzeti és etnikai kisebbségeknek szánt, most már az iskoláknak juttatandó pénz, ami már volt '93-ban is. Teljesen felesleges olyanokat mondani, ami nem igaz, mert úgy hiszem, hogy nagyon sokan figyelik ezt a vitát.

Úgy értelmeztem a miniszter úr beszédét, mintha a határon túliak helyzete javult volna. Szeretném felhívni a parlament figyelmét, hogy nem javult, hiszen az a pénzösszeg, ami '93-ban rendelkezésre állt, nem növekedett '95-ben, nem növekedett '96-ban, sõt, ez az a minisztérium, amelyik megpróbálta azokat a tanácsokat - elnézést, egy mondattal befejezem - azokat a tanácsokat tönkretenni, amit a határon túliak saját maguk hoztak létre azért, hogy saját maguk osszák el a rendelkezésre álló összeget.

Végezetül úgy ítélem meg, miniszter úr, hogy becsapta az itt lévõ szûk parlamenti képviselõket, de ez a kisebbik baj, a nagyobb baj, hogy az országot kívánja becsapni. Köszönöm. (Taps)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage