Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Távirati stílusban csak néhány fontos gondolatra. Csehországgal össze lehet hasonlítani Magyarországot természetesen, és kell is. Szeretném elmondani, hogy a '95-ös adat azt jelenti, hogy '89-hez képest mind a két ország 15 százalékkal alacsonyabb GDP-szinten. Tehát lehet, hogy éppen ebben az évben így alakult, vagy a múlt évben így alakult, de az elõzõ évben másképp alakult. Korábban ott erõsebb restrikció volt tudniillik, mint amirõl mi beszélünk.

Adócsökkentéssel természetesen mélyen egyetértek, és én is azt gondolom, hogy ez a további teendõknek a fõ iránya. De azért gondolom, hogy a kiadáscsökkenés is hozzátartozik. Ugyan itt egy összefüggésben azt hallottuk, hogy a kiadásokat növelni kell, de biztosan csak az idõhiányból következik, meg nyilván nem költségvetési vitát tartunk, csak szeretném aláhúzni: E-hitelekkel kapcsolatban igen, valóban igaz, milyen információt adtunk. Idáig még nem voltak bajok, mert három év a moratórium, tehát három évig nem kell megkezdeni a tõketörlesztést, de világosan látjuk, hogy ahogy elkezdik a vállalkozások a tõketörlesztést, itt, sajnos, bajok lesznek ezzel az E-hitellel, mert azt gondolom, hogy a konstrukció eleve nem volt egészen végiggondolva. Tudniillik magából a gazdálkodásból ilyen rövid idõ alatt kitermelni nemcsak a kamatot, még ha kedvezményes is a kamat, hanem az egész vállalkozásnak, a privatizációnak az árát, és közben még bennhagyni annyit, hogy fejlõdni is lehessen, ez azért láthatólag a vállalkozások nagy részénél nem sikerült. Tehát ha úgy tetszik, mi nem vagyunk annyira szomorúak amiatt, hogy új E-hiteleket nagy tömegben nem helyeztünk ki.

Végezetül csak az energiával kapcsolatban: kétségkívül nem történt meg az energiaárnak az emelése. Most erre lehet mondani, hogy tervezték, meg így gondolták, vagy úgy gondolták, közgazdaságilag abszolút racionális lett volna, ha úgy tetszik, még racionálisabb, mint az áfakulcsemelés. Ez nem történt meg, ez, azt gondolom, hogy ténykérdés. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage