Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Én nagyon sajnálom, hogy a Független Kisgazdapárt, amely programjának középpontjába tûzte a magyar mezõgazdaság fölemelését, az idõkeretébõl alig tíz százalékot szánt ennek az ágazatnak, és még õk kérik számon, hogy a kormány írásos anyagában, illetve a szóbeli elõterjesztésben viszonylag kis idõt szentelt e fontos témának.

Ami a szövetkezést illeti, kedves kisgazda képviselõtársam, ha figyelemmel kísérte volna az 1995-96-os támogatási rendszert, ott láthatná, hogy az értékesítést beszerzõ szövetkezetek létrehozására, mûködtetésére külön pályázati kedvezmények élnek, amelyek több mint 20 százalékot adnak az egyébként nominálértékben járó támogatáson fölül, ha valaki ezt a célt fölvállalja. Egyébként élnek vele, elég sok helyen, az én választókörzetemben is. Legnagyobb sajnálatomra nem a Kisgazdapárt kezdte el ezt szervezni, hanem én. Én vagyok egy ilyen kolhozosító fajta, most fogjuk avatni a hûtõházat két héten belül, önt is szeretettel látjuk az avató ünnepségen.

Ami az agrárágazat támogatását illeti, 1990-ben önök még tagjai voltak annak a koalíciónak, amelybõl '91 második felében ilyen-olyan okok miatt, de biztosan megfontoltan, kiléptek. 1989- ben a Németh-kormány a '90-es költségvetésben 66,1 milliárd forintos agrártámogatást állapított meg. 1990 õszén, november, december táján önök elkezdték az 1991-es költségvetést, a koalíciót megalkotni. Sikerült is 40,5 milliárd forintra letornázni a támogatási összeget 30 százalékos infláció mellett. De még ez sem volt elég. Igaz, abban már önök aktívan nem vettek részt, csak úgy félig, 36-os szinten, ezt is fölülmúlták 36,9 milliárd forintos támogatási összeggel. Tehát egy közel 30 százalékos infláció, ami '92-ben volt, nominálértékben 10 százalékos további csökkentésre. Nekünk innen 1994-ben az elsõ intézkedéseink között elõterjesztett pótköltségvetésben 12 milliárdos többlettámogatást kellett adni, hogy egyáltalán az év végéig mûködõképes legyen, nem az ágazat, az már rég nem az, kedves barátaim, ez a négy év nagyon hasznos tevékenységet váltott ki a területen is, hogy egyáltalán meg tudjanak élni ebbõl. Ezt a támogatási összeget 1995-re 81 milliárd forintra emeltük, 1996-ra a mostani költségvetési módosítással 88 milliárd forint lett. Tehát mi évente 10 százalék nominálérték- emelkedést értünk el, ami tudjuk, hogy reálértékben nem egy nagy valami, önök viszont évi 40 százalékos nominálcsökkenést tudtak produkálni ebben az ágazatban. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ami az állattenyésztési számokat illeti, forrás a Központi Statisztikai Hivatal - nem tudom, hogy mennyire kommunista befolyásoltság alatt lévõ szervezet, mert akkor az adatok természetesen nem autentikusak. 1990-ben 1 571 000 szarvasmarha volt ebben az országban, 1994-re 910 000-es számot értünk el. Nyilván a 10 000 forint/darab kivágási támogatás megtette hatását, mert elég intenzíven fogtak hozzá a gazdák a leöléshez. Mi 1996. március 31-ig - igaz, nem sokkal - ezt a számot 51 000- rel meg tudtuk emelni. Nem valami, de azért tény.

A sertéslétszám 1990-ben (Bekiabálások.) - tudok csendesebben is beszélni, nem azért kiabálok, nem vagyok ideges, de nehéz ezt az igen kis számú, de annál hangosabb ellenzéki képviselõcsoportot túlkiabálni. (Nevetés. Érthetetlen közbekiabálás.) Gergátz Elemér tagkönyve alapján kisgazda, hát a belügyekbe nem kell beavatkozni. Pecséthitelesítésre még nem vagyok följogosítva, de ha megkérnek, mint döntnök, szívesen ebben is részt veszek.

A sertéslétszám 1990-ben 8 millió volt, 1994-re ez 4,3 millióra csökkent, most jelen pillanatban 5,6 millión áll. A tyúkféle 43 millió volt 1990-ben, '94-re ez 33 millióra csökkent, most 36 millión áll. A juh 1 800 000-rõl '94-re 947 000-rel csökkent, most az egymilliós létszámot elérte. (Közbekiabálások.)

A beruházási pénzeszközök megosztása az árualap-növelõ reorganizációs támogatásnál: vissza nem térítendõ támogatást adtunk a szarvasmarhánál egymilliárd forintot, a sertésnél 953 millió forintot, a juhnál 595 millió forintot, szemben az önök korábbi elvonásaival. (Az elnök pohara megkocogtatással figyelmeztet a felszólalási idõ lejártára.)

Ha szabadna a Szocialista Párt képviselõitõl még két percet kérnem. (Bekiabálások az MSZP soraiból: Egyet.) Egyet. Akkor a beruházási értékekrõl, a mezõgazdaság beruházása 1990-ben 27 milliárd volt, '91-ben 17 milliárd, '92-ben 10 milliárd, '93-ban - akkor már emelkedett - 16 milliárd, '94-ben a pótköltségvetés hatására 25 milliárd, '95-ben 29,3 milliárd és '96-ban 40 milliárd. Itt a táblázat, ez nem annyira bonyolult (Nevetés.), ez azért némiképpen mutatja, hogy mirõl van szó.

Ami az ágazat eredményességét illeti, adózás elõtti eredmény 1994-ben 5 milliárd forint volt, 1995-ben ez 20 milliárd forintra nõtt. A veszteség 15 milliárd forintról lecsökkent 10 milliárd forintra. Kedves jó Barátaim! Ezeket az eredményeket egyetlenegy dolog kisebbíti csupán. Az, hogy olyan mélységrõl kell fölemelni ezt az ágazatot '94-tõl kezdve, amitõl már lefelé menni igazi nagy mûvészet lett volna. Ezt nem voltunk képesek produkálni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage