Kádár Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁDÁR BÉLA (MDF): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Miniszterelnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A mai vita során rendkívül érdekes közgazdasági megállapításokat hallottam Békesi László miniszter úrtól, "Lex Békesi" címén be is vonulhat ez talán a közgazdaságtanba, hogy hogy lehet az 1994-es gazdasági megélénkülést mesterséges légbuboréknak tekinteni, amikor - egy tervgazdaságtól eltérõen - egy 3 százalékos növekedés a piacgazdaságban bontakozik ki, amikor a jövõt építõ megtakarítások és beruházások 12 százalékkal, az export pedig, úgy látszik, a "buborékpiacokon" 20 százalékkal bõvült. Azóta is kerestem több órán keresztül, hogy van-e erre utalás bármilyen közgazdasági elméleti fejtegetésekben, de én nem találtam. Úgyhogy várom a választ.

Úgy gondolom, hogy amikor bizonytalanságokról, baklövésekrõl, tehertételekrõl van szó, abban igen jeles szerepet játszott az az inflációgerjesztés, amelyet a kormány maga gerjesztetett, késztetett, amikor az inflációs elõirányzatok rendre hibásak voltak. Ezek pszichikai folyamatok is, ha a lakosságnak nincs bizalma a kormány iránt, akkor bizony az úgynevezett underline infláció, a pszichikailag meghatározott infláció elszabadul.

Ehhez hozzájárult az áttekinthetõség, a kormányzati koncepcionális és személyi stabilitásnak az a hiánya is, amely tükrözõdött például abban, hogy a két vezetõ gazdasági tárca élén - a pénzügy és az ipar és kereskedelem élén - 26 hónap után már a harmadik-harmadik miniszternél tartunk. Hát ez bizony nem bizalomkeltõ dolog.

Végül: Kovács László külügyminiszter úr tevékenységét mindig nagy figyelemmel szoktam kísérni, hiszen az ellenzék és az ellenzéki pártok már nem tegnapelõtt óta, hanem a Kisgazdapárt, a KDNP évtizedek óta küzd az európai integrálódásért, ezt a kormánykoalíció nem minden pártja mondhatja el magáról.

Nem értem ezt a hangvételt, nehezményezzük, hogy az ellenzéket úgy próbálja beállítani a tisztelt kormány, hogy az a demokratikus hatalmak, az Európa-pártiság, -integrálódás ellen dolgozna. Ez, kérem, ez nagyon téves, nagyon káros beállítás, amely nagyvilágban is árt, és a jövõbeni külpolitikai konszenzust is gátolja. Köszönöm. (Taps jobbról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage