Isépy Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! Korábban még kifogásoltuk a nagy sietséget, most azonban már el kell gondolkoznunk a kifogás megalapozottságán, mert ha a kormány a tárgyalásoknál tovább haladt volna az "egy lépés elõre, két lépés hátra" elnevezésû lenini úton, akkor az alapszerzõdésbõl talán csak a határok sérthetetlensége maradt volna meg. És akkor is úgy ünnepeltették volna, mint a lehetõ legjobbat és mint a Nyugatnak legjobban tetszõt.

A tinta még alig száradt meg az alapszerzõdésen, diplomáciánk jóvoltából már érzékeljük is a fantasztikus hatást, sõt még a történelmünket is újratanulhatjuk.

A budapesti és a bukaresti amerikai nagykövetnek a szerzõdést ünneplõ közös cikkébõl ugyanis megtudhatjuk, hogy a Magyarország és Románia közötti ezeréves rivalizálás a Közép-Ázsiából érkezett magyarok betelepülésével kezdõdött, ami végül magyar dominanciát eredményezett, és ezt csak a trianoni egyezmény szüntette meg.

Megtudhatjuk, hogy ebben az évszázadban a románok kétszer foglalták el Budapestet, peresze az antantról és a szovjetekrõl egy árva szó sem esik. Trianon ugyan a követ urak számára sajnálatos és - a hézagos ismeretek miatt nyilván - érthetetlen módon nem vetett véget a rivalizálásnak, de most majd egy csapásra minden jóra fordul.

Mielõtt azonban ez bekövetkeznék, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselõcsoportja vette azt a bátorságot, hogy a nagykövet úrnál és az amerikai külügyminisztériumnál táviratban tiltakozzék a sajátos történelemszemlélet ellen, mert a végén az alapszerzõdés következményeként - elnézést a túlzásért - betolakodóként még a saját hazánkat is elhagyhatjuk. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage