Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A baj kisebb lenne, ha csupán arról lenne szó, hogy egyes napilapok másként vagy más formában tették közzé az alapszerzõdést.

A probléma gyökere az, hogy Kovács László külügyminiszter becsapta a parlamenti pártokat és becsapta a határon túli magyarságot, (Taps az ellenzék padsoraiban.) de becsapta miniszterelnökét, Horn Gyulát is.

1996. augusztus 15-én, egy csütörtöki napon délután telefonhívást kapott valószínûleg minden frakcióvezetõ, amelyben a külügyminiszter úr jelezte, hogy tájékoztatást kíván adni a magyar-román alapszerzõdésrõl és annak végleges formájáról, amiben a szakértõk megegyeztek Bukarestben.

Másnap, 16-án reggel 8 órakor többen a Külügyminisztériumban jártunk, ahol a külügyminiszter úr hivatalosan, az országgyûlési képviselõcsoportok tájékoztatására átadta a román-magyar alapszerzõdés tervezett szövegét. Nem ezt az alapszerzõdést írta alá Temesváron Horn Gyula miniszterelnök.

Valószínû, hogy Horn Gyula is véglegesnek tekintette ezt a tervezetet, mert 1996. augusztus 20-án a miniszterelnök közölte, hogy minden körülmények között aláírják az alapszerzõdést, az ellenzék és a határon túli magyarság szándéka ellenére is. Tehát ez is azt bizonyítja, hogy augusztus 20-án Horn Gyula miniszterelnök is véglegesnek tekintette ezt a szerzõdést.

Ezután igen furcsa, hogy augusztus 21-22-én tényleges és érdemi változások kerültek az alapszerzõdés szövegén átvezetésre - erre bizonyára lesz még alkalmunk, hogy ezt megnézzük.

Ezek után én tisztelettel kérdezem a külügyminiszter úrtól, illetve helyette az államtitkár úrtól: ki tért el az eredetileg elfogadott és hivatalosnak tekintett szövegtõl? Milyen felhatalmazás alapján tért el? És végül tisztelettel kérdezem, hogy miért nem tájékoztatták akkor errõl is az erdélyi magyarságot és a parlament politikai pártjait? Várom a válaszukat. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

(15.50)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage