Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Úgy gondolom, valamennyiünk elõtt ismeretes, hogy milyen robbanásszerûen növekszik a drogfüggõségben élõ fiatalok száma Magyarországon és közülük is milyen ijesztõ módon növekszik a középiskolás gyermekeink drogfüggõsége, sõt, újabban már az óvodák körül feltûnõ kábítószerárusoknak az elképesztõ módszerérõl, a matrica-ajándékairól is mind többet hallani.

Nem kívánok azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy a kábítószer milyen formában jelenik meg újabban Magyarországon. Létezik-e már ilyen matrica- külsõbe bújtatott kábítószer, bár felhívnám képviselõtársaim figyelmét azokra a gaztettekre, amelyek azzal voltak kapcsolatosak, hogy gyerekjátékokba helyeztek el robbanószereket, nem is olyan régen még. Tehát úgy gondolom, erre a kérdésre is odafigyelhetünk. De egyértelmû, hogy Magyarországnak kötelezettségei vannak, nemcsak önmagával szemben, hanem a nemzetközileg õt kötelezõ jogszabályok folytán is, hiszen 1989-ben a gyermekek jogait védõ egyezmény Magyarországra is kötelezõ hatállyal létrejött. Úgy gondolom tehát, hogy kötelességünk ennek megfelelõen megtenni mindent, annak érdekében, hogy gyermekeinket ne tehessék drogfüggõvé.

Ami a konkrét kérdést illeti, hadd utaljak arra, hogy az 1989-es évet követõen sajnálatos módon megjelent a Legfelsõbb Bíróság 6.számú büntetõ elvi döntése, amely egyértelmûen hibásan közelítette meg a szóban forgó kérdést, hiszen a kábítószer forgalomba hozóját illetõen olyan disztinkciókat alkalmazott, hogy akár ellenérték fejében, akár ingyenesen történik, több személy részére kell juttatni, és a minõsített esetet illetõen pedig a veszélyeztetettségnél a legalább 10 személy életének vagy egészségének veszélyeztetését írta elõ ahhoz, hogy jelentõs mennyiségben lehessen megállapítani ennek a rendkívül veszélyes szernek a forgalmazását.

Emlékeztetném képviselõtársaimat arra is, hogy sajnálatos módon ehhez a Legfelsõbb Bírósági hibás döntéshez hozzájárult a liberális médiának, sõt, a magyarországi liberalizmus fejének, Konrád Györgynek az emlékezetes megnyilatkozása, amikor is kiállt a kis mennyiségû kábítószer-kereskedelem, illetõleg -fogyasztás mellett.

Egyértelmû tehát, hogy a legújabb kábítószer-esetek és a rendõrségi megnyilatkozások, miszerint gátolja a bûnüldözõ hatóságokat az eljárásukban a hatályos büntetõjogi rendelkezés, ez fel kell hogy hívja a mi figyelmünket is, hiszen legdrágább kincsünkrõl, a gyermekeinkrõl van szó. Úgy gondolom, ha egyszer a drogveszélyeztetettség helyzete az iskoláinkban és az óvodáink körül is felmerülhet, akkor nem hessegethetjük el a gyanút magunktól azzal, hogy hátha nem bizonyul igaznak ez az állítás. Úgy tudom, hogy egyes iskolákban már a szülõk szerveznek védõ-õrzõ csapatokat, de egyértelmû, hogy a büntetõjogi eszközöket kell súlyosbítani. Drámai szigorúságú büntetõeszközöket kell hatályba léptetni, különben gyermekeink olyan fokú veszélyeztetettség helyzetébe kerülnek, amelyet tilt a hivatkozott 1989. évi gyermekjogi egyezmény, de úgy gondolom, a józan felfogásunkkal is szemben kell állnia az ilyen lehetõségeknek, az ilyen fenyegetettségeknek. (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet a felszólalási idõ leteltére.)

Kérem ezért igen tisztelt képviselõtársaimat, pártállás nélkül álljanak ki a Kisgazdapárt aggályoskodónak tûnõ (Derültség.), de nagyon is reális felkiáltása mellett, hogy mentsük meg a gyermekeinket, a veszélyeztetett gyermekeinket. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage