Kaszás Tibor Tartalom Elõzõ Következõ

KASZÁS TIBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Hölgyek, Urak! Dr. Fodor Gábor, Mécs Imre és jómagam módosító önálló indítványt nyújtottunk be e Házhoz, hogy a Ház bölcs döntésére bízzuk, hogy a Magyarországon hadrendben lévõ gyalogsági aknákat kivonjuk a hadsereg fegyverzetébõl, és kérjük fel a kormányt arra, hogy jelezze a világ összes országának, hogy ugyanezt tegye meg. Gondoltuk azért, tisztelt képviselõtársaim, mert ez az a fegyverfajta, amelyik leginkább a polgári lakosságot sújtja, és a XXI. század küszöbén úgy gondoljuk, hogy ezt mással is lehet helyettesíteni, ha már egy fegyverrõl van szó.

Egy pár elborzasztó adatot szeretnék az önök tudomására hozni. A világon mintegy 100 millió gyalogsági akna van a föld alatt - és nem csak a világon, hanem közelebb, hazánkban is ötven éve van egy olyan terület, amit nem lehet megközelíteni a második világháború óta, mert még mindig el van aknásítva.

Képviselõtársaim bizonyára olvasták a sajtóban a múlt héten megjelenteket, ami szintén gyalogsági aknák betiltásával foglalkozott, és egy számomra is megdöbbentõ adatot szeretnék elmondani önöknek. Horvátországban - és csak Horvátországban -, ahol a jugoszláv incidens zajlott, 1 millió ilyen akna van elhelyezve, Afganisztánban 35 millió, Iránban 8-10 millió, és ez összesen a többi ország fegyverével együtt mintegy 100 millió gyalogsági aknát feltételez.

Azért adtuk be ezt az önálló indítványt tisztelt képviselõtársaim, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) hogy bízva a jóindulatukban és figyelmükben, támogatják ezt az önálló indítványt. Köszönöm szépen. (Taps jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage