Jauernik István Tartalom Elõzõ Következõ

JAUERNIK ISTVÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Az önkormányzati és rendészeti bizottság is megtárgyalta múlt heti ülésén a T/2859. számú törvényjavaslatot. A bizottság ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag általános vitára alkalmasnak minõsítette az anyagot.

A vitában elhangzottakról röviden két kérdéskört szeretnék kiemelni. Elõször a költségvetési törvény módosításának tényérõl általánosságban, utána pedig az önkormányzatokat érintõ részletekrõl.

Az a tény, hogy a költségvetésnek módosítására kerül sor és nem pótköltségvetésre, és az a tény is, hogy a költségvetés hiánya változatlan értékkel szerepel, úgy gondolom, egyértelmûen pozitív. Ez a pozitivitás mutatja a költségvetési gazdálkodásnak, de a költségvetés tervezésének is stabilizálódását.

Elhangzott a vitában, hogy nem rendkívüli dolog az, hogy költségvetési törvény módosítására kerül sor. Erre igen gyakran sor kerül. Más országokban és az önkormányzatok területén is gyakori megoldás ez. Sort kell ilyen dologra keríteni, amikor az évközi változások erre szükségességet mutatnak. A mostani szükségesség, én úgy gondolom, hogy nagyon pozitív, mert sok olyan dolgot a módosítással rendezni lehet, amely jobbítja a költségvetés gazdálkodását.

A második kérdéskör nagyobb szerepet kapott természetesen az önkormányzati bizottság ülésén. Ez az önkormányzatokat érintõ módosítások. Több apró módosítás mellett két nagy tételt tartalmaz a módosítás. Egyrészt az önkormányzatokat belterületi föld ellenértékeként megilletõ, mintegy 43 milliárd forintos összeg. Ez egy nagyon nagy összeg az önkormányzatok részére.

Két észrevétel hangzott el, ami nagyon fontos. Az egyik az, hogy jó lenne, ha ezen összeg átadása az önkormányzatok részére szervezetten, lehetõleg külsõ közvetítõ közbeiktatása nélkül, gyorsan megtörténne, mert igen sok önkormányzatnak a gazdasági helyzetét ez javítaná.

A másik észrevétel, hogy nagyon fontos tudnunk, hogy az önkormányzatok közötti elosztás nem létszámarányos, nem feladatarányos, hanem egy teljesen másmilyen mutató alapján történik, hogy milyen önkormányzatoknál, milyen belterületi földdel rendelkeztek. Ez tovább növeli az önkormányzatok közötti differenciálódást.

A másik ilyen nagyobb tétel, amirõl szólni szeretnék, a mûködésképtelenné vált helyi önkormányzatok kiegészítõ támogatása. Három jogcímen kaphatnak az önkormányzatok ebben a témakörben támogatást. Két jogcímnek a számlája már üres az eltelt hónapok alatt. Az egyik a vis maior. Tudjuk, ebben az évben az igen katasztrofális idõjárás miatt nagyon sok önkormányzatot ért olyan helyzet, amiben költségvetési támogatásért kellett folyamodniuk az önkormányzatoknak. 500 millió forint volt tervezve a költségvetésben. Ez az összeg már elfogyott. Ismereteim szerint jelenleg is mintegy 250-300 millió forintra van igény, és még az évnek nincs vége. Nagyon reméljük, hogy nem fog katasztrofális idõjárás és egyéb miatt sor kerülni ilyen összegekre. De úgy gondolom, hogy legalább a meglévõ igényeket a költségvetés módosításának tartalmazni kellene. Ezt nem tartalmazza a javaslat, ezért várható, hogy képviselõi módosító indítvány benyújtására kerül sor.

A másik, amely számla 2 milliárd forint összeges a költségvetésünkben, ez az önhikinek nevezett támogatási rend. Egy évben két alkalommal pályázhatnak az olyan önkormányzatok, amelyek mûködésképtelen helyzetbe kerültek. Az ez évi elsõ pályázat során hétszáznál több önkormányzat igényelt ebbõl a forrásból. Az illetékes tárcák - megvizsgálva, nagyon szigorú feltételeket állítva - 623 önkormányzat igényét tartották jogosnak 3,2 milliárd forint értékben. Ezzel szemben, mint említettem, 2 milliárd forint van a számlán. Tehát mindenképpen módosítani kell ezt a tételt. A javaslatban 4 milliárd összeg szerepel. Én úgy gondolom, és a bizottságban ez hangzott el, hogy ez a 4 milliárd forint nagy valószínûséggel elég lesz, de nem lehet pontosan megítélni azt, hogy szeptember 30-ig az önkormányzatok milyen igénnyel élnek.

Tisztelt Ház! Befejezésül azzal szeretném zárni a bizottság véleményét, ami nyomatékosan megerõsítésre került a bizottsági ülésen, hogy nagyon fontos, hogy a tisztelt Ház mielõbb fogadja el az ez évi költségvetési módosítást azért, hogy a rendelkezésre álló összegek mielõbb kerüljenek a megfelelõ helyre. Legyen az akár a vállalkozások érintése, akár az önkormányzatok gazdálkodása. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage