Pásztohy András Tartalom Elõzõ Következõ

PÁSZTOHY ANDRÁS, a mezõgazdasági bizottság alelnöke, a bizottság elõadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A mezõgazdasági bizottság megtárgyalta a benyújtott törvényjavaslatot.

A vita során a bizottság többsége tudomásul vette, illetve egyetértett az alábbiakban megfogalmazottakkal. A gazdaság egészében, így a költségvetést érintõen is jelentõs változások történtek az eltelt idõszakban, de összességében a költségvetés hiánya - mint az már elhangzott - nem változik az eredeti elõirányzatokhoz képest. Szerkezetében azonban - úgy a bevételi, mint a kiadási oldalon - jelentõs változásokkal kell számolni, mely igényli a költségvetési törvény módosítását.

A mezõgazdasági bizottság érthetõ módon, elsõsorban az agrárgazdasággal összefüggõ kapcsolatait, hatásait vizsgálta a törvénymódosításnak. Egyértelmû, hogy az agrártámogatás túllépése tekintetében is indokolt a törvény korrekciója, melynek kettõs oka van.

Egyrészt az 1995. évi exportalapot bõvítõ reorganizációs fejlesztési támogatások 1996. évi áthúzódó hatásaiból adódik, mintegy 5 milliárd nagyságrendû kifizetést jelent. Másrészt az exportszerkezet, illetve exportvolumen módosulásából, illetve bõvülésébõl következik.

Emlékeztetõül meg kívánom jegyezni, hogy már az 1996. évi költségvetési javaslat tárgyalásakor bizottságunk felhívta a figyelmet arra, hogy a piacrajutási támogatási rendszert megalapozottabban és körültekintõbben kell kialakítani.

Több képviselõtársunk véleményében megfogalmazódott az az igény, hogy a költségvetési módosítás vegye figyelembe a belsõ átcsoportosítások lehetõségeit, valamint ne folytatódjon az a helytelen gyakorlat, hogy kiszámíthatatlan, áthúzódó teljesítéseket görgetünk magunk elõtt.

A jelenlegi feszültségek oldására - úgy ítéli meg a bizottság többsége, hogy - a kormányzat, áttekintve a tapasztalatokat, azokat vegye figyelembe a késõbbiek során az agrártámogatások mértékének és belsõ szerkezetének kialakításánál. Továbbá vizsgálja felül az exporttámogatási mérték nemzetközi vonatkozásait, melyrõl tájékoztassa a bizottságot is.

Mindezek alapján a mezõgazdasági bizottság 19 igen, 2 nem, 4 tartózkodás mellett a benyújtott törvénymódosítási javaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta, azzal, hogy javasolja a költségvetési törvény hatalmazza fel a kormányt arra, hogy a piacrajutási támogatást a forrásátcsoportosítással, illetve a költségvetés módosításában szereplõ 15 százaléka mértékéig - indokolt esetben - túlléphesse. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage