Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN, a mezõgazdasági bizottság kisebbségi véleményének elõadója: A kisebbségnek az a véleménye, hogy nem kapott megfelelõ választ az elmúlt esztendõben azokra a kérdésekre, interpellációkra és azonnali kérdésekre, amelyeket pontosan ez ügyben intézett a tárca miniszteréhez, államtitkárához, és sajnálatosan vette tudomásul, hogy minden esetben - a vészjelzések ellenére - a parlament ezen kérdésekre, interpellációkra adott miniszteri, államtitkári választ elfogadta. Elfogadta annak ellenére, hogy tudta, az agrárköltségvetés rendkívül nehéz helyzetben van, és ez a pótköltségvetés, ami most elõttünk van, pontosan azt mutatja, hogy a kérdezõknek, interpellációbenyújtóknak igazuk volt, tisztán látták a helyzetet, csak a kormánypárti többség ezt nem akarta látni. Ebbõl adódóan úgy látja a mezõgazdasági bizottság ellenzéki oldala, hogy vissza kellene vonni ezt a törvénytervezetet, benyújtani helyette egy valós tervezetet, mert ennek a tervezetnek a számsorai is hibásak. Hibás számsorokból hibás következtetésre lehet jutni - ez régi dolog. Ha föllapozzuk a pótköltségvetés indoklását, akkor azt találjuk, hogy 13 milliárd forint hiányzik az agrárköltségvetésbõl 1996-ban. Ott, a bizottság elõtt kormányzati beszámolóban elhangzott: 18 milliárd forint hiányzik. Ez a tervezet viszont 13 milliárd forint pótlásáról gondoskodik. Oly módon, hogy 7 milliárdot a költségvetés kíván a mezõgazdasági tárcának adni, 6 milliárdot pedig magának a tárcának kell átcsoportosításból elõteremtenie.

Ez utóbbinál álljunk meg egy percre, mert érdekes! Azt írja az indoklás, hogy átcsoportosítható a mezõgazdasági alaptevékenység beruházási támogatásából pénz. Emlékezzenek csak: ezek a pénzek fogytak el februárban. Mind egy fillérig, olyannyira, hogy le kellett állítani a támogatásukat. Mit akar a minisztérium átcsoportosítani? Ha pedig - mint ahogy a mezõgazdasági bizottságban elhangzott, hogy - nem tud ebbõl a keretbõl átcsoportosítani, mert ez már föl lett használva, akkor valóban nem jó az elõterjesztés, vissza kell vonni, és egy más indoklást kell ide fabrikálni. Nem beszélve arról, hogy 13 milliárd forinttal nem lehet betakarni 18 milliárdos hiányt. Ha ennek az elõterjesztésnek az alapján megyünk tovább, akkor odajutunk, mint az idén. 9 milliárd forintot amúgy is terv szerint átvisz a minisztérium az idén ki nem fizetett számlákból a jövõ év terhére. Ha ehhez még hozzáadunk 5 milliárdot, ugyanott vagyunk, mint az idén: 14 milliárd lesz a jövõ évben kifizetendõ számla az idei évbõl. Elviseli ezt a mezõgazdaság? Tudja ezt csinálni? Nem tudja. Tehát ebbõl adódóan ezt a tervezetet vissza kell vonni.

Van még egy probléma, amit mindenképpen meg kell említeni. A bizottságban hosszasan vitattuk a 36. § elõterjesztését. A 36. § tulajdonképpen annak a kormánypárti oldalon már többször elhangzott szövetkezeti kárpótlásnak a pótköltségvetésbe való becsempészése, amirõl szó sem volt. Már úgy nem volt róla szó, hogy ez bekerülne az idei évben a törvénybe. Azt mondja maga a 14. C § (1) bekezdése, hogy: "Kárpótlásra tarthat igényt az a szövetkezet, amelyik kárpótlási igények kielégítésére földet adott le az államnak, legalább az aranykoronánként 1000 forint, de az árverésen elért ár színvonaláig adókedvezmény formájában." Kérem, itt több betegsége van ennek a paragrafusnak. Egy: Itt megint azok a kis, a várostól távol élõ szövetkezetek húzzák a rövidebbet, ahol 1000 forint vagy az alatt keltek el a földek. Azok viszont, akik - úgy látom - mozgatják az egészet, a frekventált helyen mûködõk, ahol 5, 10, esetleg 200 ezer forint/aranykoronáért keltek el, és adókedvezmény formájában ezt az idén megkaphatják. Nyilván megérkezett a jelzés - minthogy ez a bizottságban el is hangzott -, hogy nyereségesek lettek ezek a szövetkezetek, de adót fizetni nem kívánnak, ebbõl adódóan kedvezményt kívánnak kapni. Ugyanakkor, amikor a becsületes úton támogatásért jelentkezõ, beruházni kívánó vagy exportálni gazdálkodók pedig nem tudják megkapni a támogatásukat.

Még egy probléma is van ezzel kapcsolatosan, hogy nincs hatásvizsgálat. Nem tudom, képviselõtársaim, ki tudja itt a Házban, hogy ez hány milliárd forinttal fogja megterhelni a költségvetést? Milyen bevételek nem folynak be az államkasszába azért, mert ez a szövetkezeti kárpótlás ide bekerült? Ezen kérdésekre amíg nem kapunk választ, és nem tudjuk, hogy mi mennyi, felelõtlennek, elhamarkodottnak és támogathatatlannak tartjuk az elõterjesztést. Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage