Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Néhány kérdésre szeretnék reflektálni. Képviselõ úr többször említette a Magyar Nemzeti Bank és a költségvetés közötti elszámolásban rejlõ problémákat. Nos, azt képviselõ úr is jól tudja, hiszen a költségvetési bizottság felé a Magyar Nemzeti Bank elnöke elkészítette az elõzetes beszámolóját a veszteségelszámolással kapcsolatban.Tehát azt világosan kell látnunk, hogy a jelenlegi veszteségtérítés nem azért szükséges, mert a Magyar Nemzeti Banknak és a költségvetésnek a kapcsolata megváltozik, hanem azért szükséges, mert a kedvezõ gazdasági folyamatok következtében a Magyar Nemzeti Banknak olyan lépéseket kell megtenni, az úgynevezett sterilizációs mûveleteket, amelynek következtében a forintmérleg kedvezõtlenül alakul, és bár államháztartási szinten ez nem jelent veszteséget, de a Magyar Nemzeti Banknál veszteség jelentkezik. Ezt kell megtéríteni a költségvetésnek. Tehát világosan kell látni, hogy itt még nem hiányolhatjuk a jegybanktörvénynek a szükség szerinti módosítását, azt majd akkor, amikor a Magyar Nemzeti Bank és a költségvetés közötti elszámolási mód esetleg megváltozik.

A bérpolitikai intézkedések eredetileg is benne voltak a jelenlegi költségvetési törvényben, bizonyos mozgásszabadsága bõvül a kormánynak, de összegszerûségében ugyanaz az összeg szerepel most is a módosító indítványban.

Még egy kérdésrõl szeretnék szólni. Ez pedig a félszázalékos nyugdíjemelés. Képviselõ úr ugyanolyan jól tudja, mint mindenki más, hogy nem félszázalékos nyugdíjemelésrõl volt szó, hanem 12,5 százalékosról, ami már megjelent a tartalék terhére nyugdíjemelés, az egyébként megtörtént. Mi is nagyon szeretnénk többet adni, de azt is meg kell hogy értse, hogy a hiányt viszont nem szeretnénk tovább növelni, és ezt én úgy éreztem, hogy képviselõ úr meg is értette, hogy nem pótköltségvetésrõl, hanem költségvetésitörvény-módosításról van szó.

És még egy mondat a kincstári számláról. Ott is az állampolgároknak a pénzérõl kell dönteni, az állampolgárok pénzét kell kezelni, ezért én nem értem a viszolygást a kincstári számla bevezetése miatt. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage