Pusztai Erzsébet Tartalom Következõ



                Az Országgyûlés õszi ülésszakának 7. ülésnapja
                        1996. szeptember 24-én, kedden
                      (8.32 óra - Elnök: dr. Kóródi Mária
                     Jegyzõk: Boros László és Tóth István)
   Jó reggelt kívánok! Köszöntök mindenkit, aki akár a rádió, akár a televízió
nyilvánossága  elõtt  figyelemmel kíséri mai napi munkánkat.  Köszöntöm  jelen
lévõ  képviselõtársaimat, és az Országgyûlés õszi ülésszakának  7.  ülésnapját
megnyitom.  Bejelentem, hogy az ülés vezetésében Boros László és  Tóth  István
jegyzõ képviselõtársaim lesznek segítségemre.
   Tisztelt   Országgyûlés!   A  mai  napon  napirend   elõtti   felszólalásra
jelentkezett  dr.  Pusztai Erzsébet frakcióvezetõ-helyettes, Magyar  Demokrata
Néppárt,  "Vészhelyzet  Pincehelyen"  címmel.  Megadom  a  szót  dr.   Pusztai
Erzsébetnek.

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Bizonyára emlékeznek a filmre, szétcsapódó csapóajtók, tolókocsi, életmentésre váró beteg. Az amerikai film Vészhelyzetét láttuk hétrõlhétre. Nos, Pincehelyen nem ez a vészhelyzet, kedves képviselõtársaim. Pincehelyen a vészhelyzet az, hogy nem lesz kinyíló csapóajtó és nem lesz, aki életet mentsen, hiszen döntés született a pincehelyi kórház megszüntetésérõl.

Ez a döntési sorozat mutatja az önök által megszavazott törvény minden betegségét. Tökéletesen illusztrálja, kedves képviselõtársaim. Hiszen a törvény lehetõséget ad rá, hogy ha szakmai normáknak meg nem felel egy kórház, akkor a megszüntetésérõl döntsenek. Igaz ugyan, hogy a törvényben van egy kitétel, szakmai érdekbõl, ellátási érdekbõl megadható a mûködési engedély egy kórháznak - ha amúgy a feltételeknek nem felel meg -, ámde a törvény egy szót sem szól arról, mit jelent az, hogy ellátási érdek. Nem szól errõl tehát, a döntés születhet úgy is, hogy más érdekeknek felel meg ez a döntés. Vizsgáljuk meg, vajon Pincehelyen létezik-e olyan, hogy ellátási érdek, tisztelt képviselõtársaim.

Ez a kórház 35 ezer embert látott el eddig, három szakmában, sok szempontból az átlagnál jobb mûszerezettséggel, sok szempontból az átlagnál rosszabbal, és tekintve az egy év óta lebegtetett helyzetét, a személyi feltételekben sajnos az átlagnál rosszabb körülmények között. Tehát 35 ezer embert látott el. Amennyiben ez a kórház nincs, kedves képviselõtársaim, a legközelebb lévõ intézmény 52 km-re van. A mentõszolgálat 15 km-re Pincehelytõl, Tamásiban, ahol még mentõtiszt sincs, kedves képviselõtársaim, nemhogy orvos. Tamásitól számítva a mentõszállítás 15 plusz 52 km a legközelebbi helyen. Ha netalán sürgõsségi ellátásra van szükség, a rohamkocsi legközelebb Szekszárdon van, 65 km-re, képviselõtársaim, ez oda-vissza már 130 km a beteg szállításával.

Tehát Pincehely és környéke lakosságának nincs meg a sürgõsségi ellátás feltétele. Mégis részt sem vehettek a megyei egyeztetõ tárgyaláson, hiszen a megyei tiszti fõorvos úgy döntött, hogy szakmailag nem felelnek meg a minisztérium minimumkövetelményeirõl szóló rendeletnek. Vajon a megyei tiszti fõorvos mit tekint ellátási érdeknek? Vajon a minisztérium mit tekint ellátási érdeknek? 35 ezer ember sürgõsségi ellátása vajon nem ellátási érdek-e?

Tisztelt képviselõtársaim, több alkalommal elmondtuk a törvény parlamenti vitájában: az egészségügyi ellátás egyenletes hozzáférhetõsége alapvetõ kérdés. És abban az esetben, ha amúgy szükséges és nagy területet ellátó intézmény nem felel meg szakmailag a kor elvárható színvonalának, akkor nem a bezárás, hanem az alkalmassá tétel a megoldás. Most a döntés szerint január 1- jétõl Pincehelyen nincs kórház. De mi van? Mert erre nincs válasz. Sem 35 ezer embernek, sem a szakmai képviselõinek nincs válasza, hogyan lesz alkalmassá téve a mentõszolgálat. Hogyan oldják meg a betegek, a sürgõs betegek ellátását, hiszen másfél, kétórás szállítás az életébe kerülhet egy akut betegnek.

Javaslatot is szeretnék mondani. Vajon mérlegelte-e a Népjóléti Minisztérium, hogy ilyen esetben egy kórház bezárása helyett egy egészségügyi központot lehetne kialakítani 40-50 ággyal, ahol a sürgõsségi ellátást végeznék, úgy, igen úgy, ahhoz hasonlóan, ahogy önök az amerikai filmben látták a Vészhelyzet címû filmben. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Ahol megoldható egy gyors vérátömlesztés, ahol az infarktusos beteg kezelhetõ addig, amíg szállítható állapotba kerül, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) vajon mérlegelte- e a Népjóléti Minisztérium, mi lesz 35 ezer ember egészségügyi ellátásával? Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Következõ

Eleje Homepage